След дълго лутане из аматьорския футбол, един от класическите клубове в родния футбол - Спартак (Варна), се завърна в елита на страната.

Скандал след дербито за влизане в елита, Етър поиска доживотни наказания
Виж още
Скандал след дербито за влизане в елита, Етър поиска доживотни наказания

Промоцията стана факт след победата на "соколите" над Созопол с 2:1 в мач от Втора лига, след който Спартак оглави класирането и няма сценарий, при който да завърши извън първите три позиции, които дават право на директна промоция.

За директната промоция спомогна и издънката на Етър, който изненадващо падна от дублиращия отбор на ЦСКА 1948 с 1:3.

За последно Спартак бе част от елита на страната през сезон 2008/09, когато зае предпоследната 15-а позиция и изпадна.

Последваха 13 наистина кошмарни години за "соколите", които бяха белязана от тежки финансови и управленски проблеми, довели до изпадане дори в окръжната група на Варна.

Общо пет от тези 13 години пък отборът прекара в Трета лига, а след миналогодишната промоция, сега последва втора поредна такава, а Спартак вече е в Първа лига.

Основна заслуга за това постижение има и младият треньор Васил Петров.

Спартак е шампион на България от 1932-а, като е на десето място във вечната ранглиста на родния футбол с общо 43 сезона в елитната ни дивизия.

Освен Спартак, почти сигурен участник в елита ще е отборът на Септември (София), който се нуждае само от точка в последните си три мача, за да се завърне сред най-добрите.

Големият спор ще е за третата позиция, която също два право на промоция в Първа лига. Към момента тя е заемана от Хебър (Пазарджик) с 61 точки, докато издънилият се днес Етър има 59.

На теория шансове имат и Миньор (Перник) с 57, както и Монтана с 55.

Дир.бг