Жозе Моуриньо класира Рома за първи европейски финал от 31 години насам.

Римските "вълци" пишат история, като ще бъдат част от първия финал в турнира Лига на конференциите, който ще се играе на 25 май в Тирана.

Рома стигна до мача за трофея след минимална победа с 1:0 над Лестър пред препълнените трибуни на "Олимпико". След ремито 1:1 между двата тима преди седмица, този успех бе достатъчен за "вълците". Видео вижте на MAXSport.live.

Така Жозе Моуриньо достигна своя пети европейски финал, а до този момент статистика му е впечатляваща - 4 триумфа.

Той спечели Шампионска лига с Порто и Интер, триумфира в Купата на УЕФА и Лига Европа с Порто и Манчестър Юнайтед, а сега Специалния ще има шанса да се превърна в първия победител от турнира Лига на конференциите.

В Тирана съперник на Рома ще бъде нидерландския Фейенорд, който удържа равенство 0:0 срещу Марсилия и след 3;2 в първата среща, също намери място на финала.

И докато "Велодром" в Марсилия замлъкна от триумфа на Фейенорд, то на "Олимпико" във Вечния град феновете изхивяха една от най-големите вечери в историята на любимия си клуб.

Двубоят в никакъв случай не бе зрелище, което донякъде бе логично с оглед важността на мача. А и за лиспата на кой знае колко интересни ситуации допринесе ранния гол за Рома.

"Вълците" откриха още в 11-ата минута, когато Ейбрахам се извиси след корнер и заби топката с глава, а след това Специалния направи своя специалитет - затвори перфектно мача.

От гола Рома откровенно играеше за запазването на този резултат, а колкото и да опитваше, Лестър така и не успя да стигне до голово положение, с което да се върне в сблъсъка.

Така Рома ще бъде на финал за първи път след 1991-а, когато отборът загуби битката за Купата на УЕФА от Интер.

"Вълците" имат загубен европейски финал и през 1984-а за КЕШ, но сега зад себе си имат Жозе Моуриньо и неговият перфектен рекорд във финалите.

Дали той ще продължи ще разберем на 25 март, когато в Тирана един срещу друг се изправят Рома и Фейенорд.

Dir.bg