Карлос Алкарас победи в испанския дуел с Рафаел Надал и стигна до полуфиналите в на "Мастърс" турнира в Мадрид. 19-годишният тенисист се справи с по-опитния си съперник в три сета - 6:2, 1:6, 6:3 за 2.17 часа.

С победата си 19-годишният испанец осуети 59-и сблъсък между Надал и Новак Джокович.

По-рано през деня световният №1 се справи с Хуберт Хуркач - 6:3, 6:4. Джокович продължава без загубен сет в Мадрид, като изигра само два мача, тъй като Анди Мъри се отказа заради болест.

Алкарас взе първа победа в кариерата си срещу Надал, като дотук беше с две поражения. Двамата испанци са срещали единствено на ниво "Мастърс", като Надал спечели в Мадрид през 2021 г., както и по-рано през сезона на полуфиналите в Индиън Уелс.

Първият сет беше белязан от четири пробива, като Алкарас записа три от тях. Срещата започна с три гейма, в които сервиращият не успя да спечели подаването си. За 48 минути тийнейджърът се справи и затвори сета с 6:2. След това Надал беше още по-категоричен и взе втората част с 6:1 за 40 минути. Двамата размениха по един гейм до 1:1, след което носителят на 21 титли от Големия шлем взе всички останали.

В третата част Алкарас направи пробив при 2:1 и се откъсна. До края на срещата нямаше нови пробиви и така Алкарас достигна до нов полуфинал в турнирите от категория АТП 1000. Надал отпада далеч преди финала и няма да се бори за шеста титла в испанската столица.

Дневник