"Челси" обяви, че е постигнато споразумение за условията на сделката за продажбата на клуба. Прието предложението на консорцуима, воден Тод Бьоли, който е съсобственика в бейзболния "Лос Анджелис доджърс".

Футболният клуб беше обявен за продажба след заради санкциите, наложени на досегашния собственик Роман Абрамович след началото на войната в Украйна. Заради това клубът мина под контрола на правителството при строги ограничения.

Общата стойност на сделката е 4.25 млрд. паунда (5.2 млрд. долара). Предложението на консорциума е подкрепено от "Клиърлейк кепитъл". Важната стъпка идва около три седмици преди изтичането на действащия оперативен лиценз на "Челси", който е до 31 май.

В четвъртък Абрамович даде знак, че смяната на собствеността може да се осъществи, като отрече твърденията, че иска да му бъдат възстановени около 1.5 млрд. паунда, отпуснати като заеми на клуба.

"От общата инвестиция 2.5 милиарда паунда ще бъдат използвани за купуване на акциите на клуба, като те ще бъдат депозирани в замразена банкова сметка във Великобритания с намерението да бъдат дарени за благотворителни каузи, както беше потвърдено от Роман Абрамович", се казва в съобщение от "Челси". Предстои да бъде дадено одобрение от британското правителство.

"В допълнение, предложените нови собственици се ангажират с 1.75 милиарда паунда за бъдещи инвестиции в полза на клуба. Това включва инвестиции в "Стамфорд бридж", академията, женския отбор, базата и фондацията на "Челси", казват още от клуба от Лондон, като добавят, че се очаква продажбата да бъде завършена в края на май.

Дневник