Испанските футболни клубове отчитат обща загуба от 892 милиона евро за сезон 2020-21. Това показва финансов одит на компанията "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC), поръчан от Ла Лига. Той обхваща сезонът, който беше изцяло повлиян от COVID-19 пандемията и се игра на празни стадиони.

Приходите на участниците в елита на испанския футбол за този период са 3.82 милиарда евро, но спадът, който се отчита е с 24 процента.

До голяма степен намаляването на приходите се дължи на по-малкото трансфери, които на годишна база са с 52% по-малко.

Загубите от 892 милиона евро на 60% се дължат на "Барселона". Каталунците, които изпаднаха в тежко финансово състояние, наскоро обявиха, че загубите им за този период са 481 млн.

От Ла Лига все пак отчитат, че спадът в приходите е по-малък от това, което беше предвидено от фирмата за професионални услуги PwC в прогнозния ѝ доклад от януари 2021 г. Спадът също е по-малък, отколкото общо в европейския футбол.

За текущия сезон от Ла Лига вярват, че приходите отново ще достигнат границата от 4 милиарда евро. Дават се за пример и "мерките за възстановяване", както и прогнозен ръст от 180 процента на печалбата преди изплащане на данъци и амортизация. От Ла Лига добавят и инвестиционната сделка с частната компания CVC Capital, която донесе на организацията 2 млрд. евро. Те ще бъдат разпределни между клубовете.

Дневник