Директорът на Откритото първенство по тенис на Франция ("Ролан Гарос") Амели Моресмо заяви, че руските играчи ще бъдат подложени на санкции, ако заявят подкрепа към Владимир Путин по време на турнира. Тя предупреди състезателите, че политиката трябва да остане на заден план, докато трае "Ролан Гарос".

Моресмо направи това обръщение по време на интервю в ефира на радио France Inter.

Статутът на тенисистите от Русия е много обсъждан, като се очаква те да получат забрана за участие в "Уимбълдън". Санкции се очаква да им бъдат наложени заради войната в Украйна. Руските тенисисти за момента играят в турнирите на АТП и WTA, но под неутрален флаг.

"Мислихме много по въпроса и впечатлението ми е, че няма справедливо решение в едната или другата посока", каза Моресмо по повод санкциите за тенисистите от Русия и Беларус.

Бившата №1 при дамите заяви, че "Ролан Гарос" не е турнир за национални отбори, а състезателите се представят индивидуално.

"Очевидно е, че ако някой спортист например говори в пресата и подкрепя Владимир Путин, ще бъдат предприети санкции", добави Моресмо.

Евентуалната забрана за участие на руснаци в "Уимбълдън" предизвика много коментари. Несъгласие изразиха Новак Джокович и Рафаел Надал. Водещите играчи пък поискаха третия турнир от Големия шлем да не носи точки за световната ранглиста.

Дневник