Художествена галерия „Елена Карамихайлова“, Регионалният исторически музей в Шумен, Археологическият музей във Велики Преслав се включват в инициативите за Европейската нощ на музеите на 14 май, която се провежда за 18-ти път в Европа.

Утре, събота, 14 май залите на музеите и галерията са отворени със свободен вход от 16:00 до 21:00 часа.

В ХГ „Елена Карамихайлова“ от 18:00 часа до 21:00 часа посетителите ще имат възможност да разгледат документална изложба, посветена на 15-те художници, включени в книгата „Имена в българското изкуство от Шумен”,  „Пролетен салон” 2022 –  традиционна изложба на шуменски художници, изложба на Випуск 2022 на възпитаници от СУ "Сава Доброплодни".

От 19:00 часа в галерията ще започне творческо ателие с възпитаници от „Арт школа“ към ЦПЛР - ОДК „Анастас Стоянов” Шумен с ръководител Теменуга Христова.
На 14 май от 16:00 часа до 23:00 часа ще са отворени всички експозиции на централната сграда на Регионален исторически музей в Шумен и къщите музеи "Панайот Волов", "Добри Войников", "Лайош Кошут" и комплексите "Панчо Владигеров" и "Авшарян".

На 14 май от 17:30 до 24.00 часа достъпът до експозициите в Археологически музей „Велики Преслав“ ще бъде свободен за всички. Ще могат да се видят постоянните експозиции Преславско златно съкровище и Колекция на средновековни оловни печати, изложбата „Битът и ежедневието през късната античност“ - гостува Археологически музей – Варна, със специалното участие на прабългарска школа за оцеляване БагаТур.

ШУМ.БГ