Треньорите на ЦСКА-София и "Левски" - Алън Пардю и Станимир Стоилов, проявиха уважение помежду си и дадоха обща пресконференция преди финала за Купата на България в неделя. Двамата поставиха темата за футбола и играта на отборите си в основата на разговора.

Те показаха и поглед след финала с виждане как отборите им да се развият дългосрочно.

"Не сме в добра форма, а това в края на сезона обикновено има значение. Ясно е, че един от нас двамата трябва да загуби този мач и никой не иска да бъде този човек. Но също така е ясно, че нашето бъдеще като треньори не бива да зависи и да е обвързано само с този двубой", каза Пардю.

На въпрос, свързан с това дали ще промени решението си младият вратар Пламен Андреев да пази във всички мачове за купата, Стоилов отговори, че дори не се е замислял. "Той е наш кадър, няма от какво да се притеснява - има достатъчно мачове с ЦСКА-София. Показал е добро ниво и се надявам това да продължи така. Такава е стратегията за развитието на клуба. Не съм си измислил Пламен да е вратар, за да се правя на интересен. Казал съм, че той ще е на вратата и това ще е така. Нямам притеснение. Когато говорим за развитието на клуба ни, един мач не е толкова важен."

Двамата приветстваха идеята за обща пресконференция като начин да се отправи послание към привържениците. "Винаги съм бил за взаимно уважение между клубовете. Това беше и добър момент треньорите да покажем солидарност към феърплея, а и съм убеден, че от нас зависи какво ще е поведението на играчите ни на терена", каза Стоилов.

Мнението на Алън Пардю

"Ние сме носителите на Купата на България, играчите знаят добре какво се иска от тях. Имаме малко повече опит като отбор от "Левски", също така имаме достатъчно широк състав, а и за пръв път, откакто аз съм в клуба, почти всички играчи са на разположение. Изключението са Матей и Бисмарк Чарлс", добави англичанинът.

Той отклони всички въпроси, свързани със състава и идеите си за мача.

"Няма допълнително напрежение от това, че финалът е срещу "Левски". Да спечелиш купата два пъти поред е възможност, която не идва всеки ден. Да, това са старите съперници, половината град тук е червен, половината - син. Сигурно и семейства са разделени в пристрастията си, осъзнавам какво е дербито. Тези мачове са повече страст и емоции около терена, но именно затова е важно да ги контролираш на него. Защото точно тези 22-ма играчи ще решат мача, а не хората около тях", продължи треньорът на ЦСКА-София.

Пардю добави, че няма коментар за декларацията на ръководството на червените срещу назначението на Никола Попов за съдия, защото не е негова работа. "Аз искам до подготвя играчите максимално добре. Имаме футболисти, които могат много повече, отколкото показаха в последните седмици и целта е да са ниво на финала".

"Не забравяйте, че това е отборът, който притискаше "Лудогорец" за титлата до средата на сезона, а след това допуснахме спад. И за него има различни фактори - имахме наказани и контузени играчи, а и треньорът (Стойчо Младенов) си тръгна... Това оказа влияние. Но и аз, и играчите осъзнаваме какво се иска от нас, какво очакват феновете и какво трябва да направим. Искам да спечеля този финал, в момента това е важното. Искам го и за мен, и за клуба, и за феновете", каза Пардю.

Мнението на Станимир Стоилов

"От доста време има предстартова треска за купата, но и за другите мачове. Ние изоставахме доста в игровото си поведение, резултатите и класиранията. Особено сега, когато успяхме да стигнем до финала и да спорим за трофей, е нормално да има напрежение в играчите и в мен", заяви Стоилов.

Треньорът на "Левски" каза, че е наясно със състава си.

"Естествено, при мен е по-спокойно, отколкото при играчите, защото достатъчно съм участвал в такива мачове и съм печелил купите на различни държави. Но наистина има предстартова треска. Иска ми се играчите ми да изиграят мача с хладен ум и горещи сърца. Имам притеснения, защото отборът ми се изгражда. Но няма какво да искам повече от финал между "Левски" и ЦСКА-София. Така отборът ще се кали, а ако успеем да спечелим, това ще е още една крачка в нашето развитие", продължи треньорът на "Левски".

"Срещу нас има отбор с достатъчно опит. ЦСКА-София има 12 мача в евротурнирите този сезон. А и срещу мен ще има достатъчно опитен мениджър."

"Важно е да играем в нашия си стил, да бъдем онзи "Левски", който всички очакват, и най-накрая да донесем трофей за нашите привърженици", заяви Стоилов.

Окелкру