Министърът на спорта Радостин Василев заяви, че ако има правно основание, би отнел лиценза на футболния съюз (БФС) въпреки всички тежки последици за футбола. Той заяви, че не заема страна в споровете за президентския пост, но и не приема настоящото ръководство в лицето на Борислав Михайлов и колегите му.

Василев вече веднъж официално предупреди БФС, че ще отнеме лиценза на организацията, ако до 25 май не бъде приет бюджет. За целта се наложи футболният съюз да свика конгрес на 20 май, за да може да се приеме бюджет.

"С Боби Михайлов нямам касателство. За мое щастие. Деветдесет и девет процента от обществото е наясно какво се случва във футболния съюз. Всички знаят. Аз нямам право като министър да заемам позиция - нито съм за Бербатов (водачът на опозицията Димитър Бербатов), нито съм срещу някого. Но не мога да приема, че това е президентът на футболния ни съюз и това е неговото ръководство. Не мога да го приема като адвокат, като гражданин и като министър", каза Василев в предаването "ЕвроДикоф" по "Евроком".

"Тези хора сами не осъзнават, че са нежелани в обществото, защото имат пряк финансов интерес да управляват тази институция. Тя има сериозно финансиране от УЕФА, от ФИФА и от спонсори. И на практика си е самодостатъчна. Този човек не разбира, че за да тръгне футболът, трябва да направи един честен конгрес. На един истински конгрес няма шанс това да се случи (Михайлов да спечели)".

"Държавата в мое лице като министър на спорта, има ли основанието в закона, ще им отнеме лиценза. С всички последствия от това - европейско, квалификации, отбори, футболисти. Ще им отнема лиценза, но трябва да имам правното основание", заяви Василев.

Министърът посочи, че е уведомил УЕФА и ФИФА за ставащото в българския футбол. "Обществото е узряло и няма как да продължи тази система да продължи да функционира по този начин".

Забрана за влизане в най-чаканата зала

Василев каза също, че е забранил да се влиза в "Арена Бургас". Залата се строи вече повече от седем години, като цената ѝ се увеличи с десетки милиони.

"Ще вляза с комисия, която да установи реалното състояние. Не искам да отида някъде и те да кажат: "Ама тя беше перфектна". Имаме отделени 15 млн. лева в бюджета, прогностично (които да се използват за довършване на залата) - без да имаме никаква идея на какъв етап е, но няма да ги освободя, преди да имам доклад от "Академика", преди да се установи състоянието ѝ. Тя няма акт 15 още, има претенции към изпълнителя ѝ за неустойки, огромно забавяне. Изпълнителят казва: "Мен ме натискаха за изборите" - беше при мен в кабинета ми", заяви министърът.


Василев каза, че в министерството са правени злоупотреби и че са назначавани "калинки на ГЕРБ", които той освобождава.

По думите му "първият човек, който ще влезе в затвора", е бивш министър на спорта. "Независимо от това, че сега няма прокуратура. Неспасяемо е неговото положение. По линия на злоупотреби (ще влезе в затвора). Неспасяемо е. Ако в "Автомагистрали" има как да се измъкне - при мен няма как да се измъкне", заяви Василев.

Той не каза име, но от думите му насочиха към Красен Кралев, който беше на поста по време на последния управленски мандат на ГЕРБ, а сега е депутат.

"Този спортен министър съвсем скоро ще бъде арестуван. За редица действия - от безстопанственост до неизгодни сделки. Неизгодни договори за държавата. Побиват го тръпки от мисълта. Може до (Владислав) Горанов да не стигнат, Бойко Борисов го арестуваха за 24 часа, но тук аз съм се заел да установя какво е направено и по мой предварителни оценки, дал съм естествено всичко на органите, няма спасение. Ако има държава и минимална справедливост, този човек не може да бъде в Народното събрание, той не може да се разхожда свободно по улиците", каза Василев.

Той повтори думите си, че са необходими законови промени, за да може тотото да увеличи приходите си и да се възползва от ролята си на монополист на пазара на моментни лотарийни игри.

Дневник