Хотелите в Катар трябва да приемат двойки от един пол за свои гости и да не ги дискриминират. В противен случай организационният комитет трябва да прекрати техните договори. Това предупреди Световната футболна федерация (ФИФА), която коментира ситуацията в страната-домакин.

Катар ще стане първата държава в Близкия Изток, която ще бъде домакин на световното първенство. То ще се проведе между 21 ноември и 18 декември.

От ФИФА обаче са притеснени от примери на дискриминация спрямо ЛГБТИ.

Разследване на репортери от Швеция, Норвегия и Дания показва, че хотели в Катар отказват да настаняват хомосексуални двойки. В три хотела напълно са отказали двойки от един пол да отсядат при тях, докато други 20 са казали, че това е възможно, "стига да не показват публично любовта си".

В Катар хомосексуалността е незаконна, но домакинът на световното първенство настояваше, че всички са добре дошли в страната.

"ФИФА е уверена, че ще бъдат взети всички необходими мерки не само за ЛГБТ, но и за всички останали, които да се чувстват добре дошли и в безопасност", казват от ФИФА в отговор на запитване.

От световната федерация имат договор с над 100 хотела за настаняване на фенове по време на световното първенство. В последните години Катар постоянно е обект на критики за нарушаване правата на човека.

Дневник