Край на 13-годишната суша без трофей за "Левски". На исторически финал за Купата на България пред около 40 хиляди зрители на стадион "Васил Левски", отборът на Станимир Стоилов би ЦСКА-София с 1:0.

"Левски" бе по-добрият отбор и приключва по великолепен начин сезон, в който започна зле, но Стоилов промени всичко. Отборът се завръща в Европа. ЦСКА-София не създаде нито едно чисто голово положение, нямаше и удар във вратата. Беше безличен и през лятото ще трябва да прави нов отбор.

Това бе трети пореден финал за Купата за ЦСКА-София. Тимът загуби финала преди две години от "Локомотив" (Пловдив) с дузпи, а през миналата го спечели срещу "Арда".

Впечатляваща бе хореографията и от двата фенски сектора. "Левски" е вечен" можеше да се прочете върху секторите В и Б. "На ножь" призоваха "червените" в Г.

В началото на второто полувреме цесекарите опънаха огромно изображение на популярна снимка от въздушен двубой между Димитър Пенев и Георги Аспарухов, на която бившият защитник е надскочил Гунди. Изписано бе "Винаги ще бъдем високо".

Моменталният отговор от Б бе изображение с емблемата на клуба, българският герб и синьо-бели ивици. Около 50-ата минута и от двете страни - най-вече от Г, полетяха сигнални ракети, димки, бомбички... Играта за кратко бе прекъсната.

А когато димната завеса се поразсея, "Левски" поведе. Томас Лам направи груба грешка, изгуби топката непредизвикано, "сините" овладяха, кълбото стигна до Илиян Стефанов и той отправи удар, а след рикошет Густаво Бусато се оказа безпомощен. 1:0 за "Левски"! Синята част на стадиона изпадна в луда радост.

В крайна сметка по-активната и агресивна игра на "Левски" даде резултат - макар и след грешка и шастлив рикошет, но те бяха търсени. След предпазливото, направо страхливо начало на срещата, в края на първото полувреме "сините" нападаха повече.

Пробиха на три пъти отдясно, а при най-чистата ситуация Билал Бари получи подарък, но не отигра топката добре и ситуацията бе овладяна от защитата и вратаря на ЦСКА-София.

Имаше и удар във вратата - от страна на защитника Сонко Сундберг. "Левски" имаше инициативата и идеята да гради и от началото на втората част. В същото време ЦСКА-София не показваше нищо в атака. Идеята на Алън Пардю да разчита на по-директен футбол с изритани топки към Жорди Кайседо и евентуално контри, не сработваше.

А след гола не се промени буквално нищо. "Левски" бе отборът, който атакуваше по-опасно, имаше идея в играта, а точно обратното бе от отсрещната страна. Цунами пробва Бусато с бомбен шут, а Драган Михайлович в 85-ата минута пропусна рано да отприщи тържествата за синя България.
 

ЦСКА-София имаше атака, при която влезлият като смяна Гарсез не успя да овладее топката близо до вратата на тийнейджъра Пламен Андреев. Не се наложи той да се намесва нито веднъж за удар или каквато и да било друга опасност.

И това бе всичко. "Левски" спечели, детронирайки ЦСКА-София. Купата е синя!

ClubZ