Новак Джокович спечели силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Рим за шести път в своята кариера, след като надигра Стефанос Циципас с 6-0, 7-6 (5) за близо един час и 40 минути игра.

 

Световният номер 1 стартира вихрено спора за трофея в италианската столица, връзвайки „геврек“ на първата ракета на Гърция след страхотна игра и цели три пробива. Петият в света се съвзе след шока в откриващата част и поведе с 4-1 във втория сет, но когато сервираше за изравняване на резултата, се пропука и позволи на Джокера да се завърне в частта в последния възможен момент. Стигна се до тайбрек, в който Ноле поведе с 5-2 точки, преди Циципас да изравни. Гъркът обаче нямаше сили за повече и Джокович затвори мача в своя полза със 7-5 точки за успеха и шестата титла във Вечния град.

За сърбина това бе първа титла за 2022 година и общо 87-а в забележителната кариера на 20-кратния шампион в турнирите от Големия шлем. Той спечели седми от деветте си мача с Циципас, който надигра и в предишните си четири двубоя на клей – два пъти на Ролан Гарос, включително финала миналата година, четвъртфиналите в Рим през 2021 и спора за титлата в Мадрид през 2019 година.

За двамата предстои участие на Откритото първенство на Франция по тенис, където и Джокович, и Циципас ще са сред фаворитите, особено след достигането на финала във френската столица Париж миналата година. /БГНЕС