Водещият руски тенисист Даниил Медведев се надява, че ще получи възможност да играе на "Уимбълдън" през следващия месец. Преди седмици стана ясно, че организаторите на турнира от Големия шлем планират да наложат забрана за участие на тенисисти от Русия и Беларус заради войната в Украйна.

Това намерение доведе до много критики от мъжката и женската тенис асоциации. Новак Джокович и Рафаел Надал също изразиха несъгласие.

"Опитах се да следя какво се случва, защото в момента аз няма какво да решавам. Мисля, че всичко зависи от "Уимбълдън", АТП и британското правителство", каза руснакът, който не игра в последните шест месеца заради операция от херния.

След началото на войната в Украйна руските тенисисти се състезават под неутрален флаг. От "Ролан Гарос" също ги предупредиха, че при политически изявления и подкрепа към президента Владимир Путин те ще бъдат санкционирани.

"Това е сложна ситуация, като всяка в живота. Ако питате 100 играчи, всеки ще има различно мнение. Същото е да покажа една топка за тенис на 100 души - едни ще кажат, че е зелена, а други жълта. За мен е жълта, но ако някой ми каже обратното, аз няма да вляза в конфликт с този човек", добави Медведев.

Вторият в световната ранглиста игра финал на Australian Open, загубен от Рафаел Надал. По-късно той получи контузия и пропусна турнирите на червени кортове в Монте Карло, Мадрид и Рим.

Надеждите на Медведев за участие в "Уимбълдън" остават. От "Ол Инглънд клъб", който е организатор на турнира, съобщиха, че решението им за неучастие на руснаци е съгласувано с британското правителство.

"Не знам дали това решение е крайно и всичко е приключило. Ако имам възможност да играя, ще се радвам, обичам този турнир. В противен случай ще се подготвя за други надпревари и ще мисля за следващата година, ако имам шанс да играя", каза още Медведев.

Дневник