Българската федерация по биатлон се е разбрала с колегите си от Гърция да обединят усилия, за да наемат полския треньор Адам Колоджиейчик. Специалистът ще подготвя съвместно състезатели от двете държави.

"Концепцията и нивото на подготовката включва Владимир Илиев и Милена Тодорова да тренират по отделна програма при Красимир Дочев, който доскоро беше помощник-треньор на националите. Останалите ни биатлонисти заедно с четиримата най-добри гръцки състезатели ще започнат тренировки под ръководството на поляка", каза генералният секретар на българската федерация Борислав Панков.

По думите му двете звена в националния отбор - това на Тодорова и Илиев и това на останалите, ще тренират по отделни програми, като ще се съберат през есента преди Световните купи.

"Съвместното решение беше обсъдено с федерацията на Гърция и го преценихме като добра възможност, тъй като сами не можем да си позволим ангажирането на толкова добър специалист да работи в България", обясни той.

Негови помощници ще бъдат Мирослав Кенанов и Илиян Пенев.

"Вече имаме съгласието на Адам, остава само и гръцката федерация да финализира контракта на техния управителен съвет следващата седмица", добави Панков.

Колоджиейчик беше начело на полските национални отбори за жени и мъже в последните две години, включително на олимпийските игри в Пекин, припомнят от българската федерация. Преди това полякът четири години е бил спортен директор на отбора.

Дневник