"Айнтрахт" (Франкфурт) и "Рейнджърс" се впускат във вълнуващ финал в Лига Европа. Тази вечер от 22 часа на стадион "Рамон Санчес Писхуан" в Севиля двата тима се изправят един срещу друг, с което ще определят и носителя на първата европейска купа за сезона.

Срещата е чакана с голям интерес, тъй като и двата състава направиха паметно участие в турнира. Тя ще бъде излъчена на живо в ефира на bTV Action.

Рекордно високи температури в Севиля очакват двата тима, като прогнозите са за 35 градуса в часа, в който започва срещата.

Огромно е вълнението и около феновете на двата тима. Според властите в Севиля има голяма опасност от сблъсъци, тъй като се очакват 150 хиляди фенове от Германия и Шотландия.

"Това са много хора, също така това е град, в който е лесно да се купи алкохол. Повечето от хората ще са без билети, а трябва да се добави, че в града има много строителни обекти, което също е опасно", каза генералният комисионер по безопасност на гражданите Хуан Карлос Естевес.

Според полицията в Испания 100 хиляди души от Шотландия са в града или ще пристигнат в близките часове. От Германия се очакват около 50 хиляди фенове.

Изходните позиции

"Айнтрахт" достигна до финала, след като отстрани последователно "Бетис" (1:1 и 2:1), "Барселона" (1:1 и 3:2) и "Уест Хем" (2:1 и 1:0), докато шотландците се справиха с "Борусия" (4:2 и 2:2), "Цървена звезда" (3:0 и 1:2), "Брага" (0:1 и 3:1), както и "Лайпциг" (0:1 и 3:1).

Букмейкърите дават леко предимство на германския тим - коефициент 2.35 срещу 3.00 за "Рейнджърс".

От своя страна "Айнтрахт" преследва първа европейска купа от 42 години. През 1980 г. "орлите" от Франкфурт побеждават "Борусия" (Мьонхенгладбах) в Купата на УЕФА (предшественик на Лига Европа).

За сметка на това в богатата си история "Рейнджърс" има само един европейски трофей - КНК от 1972 г. Шотландският тим е загубил четири финала, включително и един в Купата на УЕФА от 2008 г. За клуба от Глазгоу триумф ще бъде исторически, тъй като преди години "Рейнджърс" премина през фалит и възраждане от аматьорските дивизии.

И двата тима имат по няколко контузени играчи, без които вече се справят дълго време.

"Минахме през много трудни неща, но сега е ред на финала. Един мач ни дели от историята. Мисля, че няма да се поддадем на напрежението. Енергията, която се усеща в града е невероятна", каза един от основните играчи на шотландците Аарън Рамзи.

Дневник