Българската федерация по волейбол обяви, че насочва усилия към децата в училище. От този месец ще бъдат поставени основите на инициативата "С волейбол на училище".

Основната цел е да се привлече интересът на децата към спорта. За волейболните клубове пък това ще бъде пътека за селекция и привличане на таланти с желание и подходящи физически данни, посочват от федерацията (БФВ).

Проектът започва в София и е подкрепен от Европейската волейболна конфедерация (CEV). След това той ще се пренесе и в други градове.

"Програмата цели да покаже, че волейболът и образованието могат да вървят ръка за ръка, като изграждат заедно личността на българските деца, превръщайки ги в гордост за родители, семейство и цялата нация. Инициативата ще популяризира и развива волейбола сред подрастващите. Волейболната игра ще бъде представяна на учениците от професионални треньори от волейболните клубове", казват от БФВ.

На училищата ще бъде предоставяно материално и техническо осигуряване, което да бъде на разположение на децата и техните учители по физическо възпитание.

"Инициативата "С волейбол на училище" не е просто еднократна кампания, а дългосрочен проект. Чрез него целим да бъде повишен интересът на децата към спортните занимания, както и да бъдат улеснени спортните клубове в процеса на откриване и насочване на перспективни деца към възможности за развитие чрез, най-успешния колективен спорт у нас - волейбола. Вярваме, че образованието и спортът са два основни стълба за изграждането на по-доброто бъдеще на България", заяви вицепрезидентът на федерацията Давид Давидов, който отговаря за детско-юношеския волейбол.

"От нас зависи да подсигурим достатъчно добри възможности за децата си, да откриваме и развиваме таланта им. А самият спорт и в частност волейболът освен развитие на професионално ниво, дава възможност за прием в най-престижните световни университети с пълна стипендия. Целта ни е не просто да намираме и изграждаме успешни спортисти, а да изграждаме успешни личности. Това е обща мисия заедно с директори на училища, учители, родители, волейболни клубове, партньори. Вярвам, че всеки ще припознае големите ползи от инициативата, защото усилията ни днес са инвестиция в бъдещето на децата ни", добави Давидов.

Дневник