Министърът на спорта Радостин Василев отне лиценза на "Автомобилна федерация на България".

Заповедта е издадена на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта, посочват от министерството (ММС). Това означава, че лицензът е отнет заради това, че федерацията е "представила неверни данни или документи с невярно съдържание, които са послужили като основание за издаване на спортния лиценз".

Проблемите в автомобилния спорт продължават от години, като в общността се получи разделение и две противопоставящи се организации. В началото на март председателят на Автомобилната федерация на България (АФБ) Камен Михайлов обяви, че подава оставка.

Министърът на спорта предупреди във вторник, че предстои да бъде отнет лицензът на спорта федерация.

"Има федерации, които имат проблеми с това как отчитат разходването на средствата, отпуснати от държавата. Това са федерацията по биатлон, по шахмат. Имаме федерации, които още при встъпването ми в длъжност са със забрани за провеждане на състезания и мероприятия, една от тях е федерацията по автомобилизъм, както и такива, които са с чисто вътрешни управленски и юридически спорове", каза Василев в Плевен.

"Трудно е да научим федерации, които дълги години са работили в ситуация на административен и документен хаос, да спазват правилата, но мисля, че се научават", добави той.

Наскоро Василев обяви, че при законово основание би отнел лиценза на Българския футболен съюз (БФС), като каза, че не приема Борислав Михайлов за подходящ за президент.

Сега от министерството посочват, че "във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и регистриране продължава своята работа".

Дневник