Формула 1 няма да заменя Гран при на Русия след отпадането на надпреварата от календара за сезон 2022, обявиха от организацията. По този начин първоначално планираният сезон с 23 старта през годината ще бъде с 22 старта.

Русия трябваше да бъде домакин на 17-ия кръг с надпревара на пистата в Сочи, но отпадна от календара. Това се случи заради руската инвазия в Украйна и началото на войната през февруари.

По думите на шефовете във Формула 1 интерес към заемане на свободната дата 25 септември не е липсвал. Най-често се споменаваха Катар и Турция, но в крайна сметка е решено да няма допълнителен старт.

Според много експерти решението е взето, за да се намали натоварването върху отборите. След лятната пауза в шампионата ще има състезания в три поредни уикенда, които са надпреварите в Белгия, Нидерландия и Италия на 28 август, 4 и 11 септември.

При липсата на Русия след надпреварата на "Монца" ще има близо месец пауза, а след това двата поредни уикенда със Сингапур и Япония на 2 и 9 октомври.

Дотук бяха проведени пет състезания от сезон 2022. С две победи и две втори места лидер е Шарл Льоклер с "Ферари", докато световният шампион Макс Верстапен е втори на 19 точки.

На 22 май предстои Гран при на Испания.

Дневник