Българският футболен съюз (БФС) прие бюджета си за следващите четири години по време на конгреса. Изпълнителният директор на организацията Борислав Попов заяви, че уставът дава такава възможност - делегатите гласуваха най-напред за целия срок, а след това година по година от 2022 до 2026 г.

Именно липсата на приет бюджет беше поводът министърът на спорта Радостин Василев да заплаши БФС с отнемане на лиценза, което принуди организацията да свика конгрес.

На него присъстваха 445 от общо 536 делегати, като в гласуванията по отделните точки участваха по около 400 делегати.

Президентът на БФС Борислав Михайлов и Попов изтъкнаха, че БФС е в стабилно финансово състояние.

Предвидените приходи за 2022 г. са 19.812 млн. лева, като почти всяка от следващите години те намаляват, за да стигнат до 18.124 милиона през 2026 г. В същото време се предвижда разходите да растат - от 16.864 млн. лева за 2022 г. до 17.999 милиона за 2026 г.

Поглед към 2026 г.

Михайлов заяви, че програмата за развитие до 2026 г. предвижда организацията да следва "стандарти на работа от най-висока класа". По думите му целта е да се гарантира, "че федерацията ни ще се представя качествено както в търговските ни начинания, така и в маркетинговите кампании и управлението на футбола в България".

"Убеден съм, че българският футбол може да се развива само и единствено с подобни амбициозни цели. И съм също толкова убеден, че с усърдната ни работа тези цели ще бъдат реализирани", каза Михайлов.

"Ще разработим и внедрим национална игрова философия за развитие на таланти и ще се фокусираме върху треньорското образование, за да върнем националните ни отбори на традиционната им висока позиция. В инфраструктурата ще инвестираме в поддръжката на съществуващите обекти и изграждането на нови такива. Ще изработим национален регистър и инфраструктурна карта, за да осигурим устойчиво бъдеще на футбола", каза Михайлов.

"Ще се работи за това футболът да се превърне в отборен спорт №1 сред жените в България", добави президентът на БФС.

Дневник