Третият турнир от Големия шлем за сезона "Уимбълдън" няма да носи точки за световната ранглиста. Това обявиха от ръководството на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП). Мярката идва като отговор на решението руски и беларуски тенисисти да получат забрана за участие в Лондон.

През април организаторът на турнира "Олд Инглънд клъб" реши да забрани на руснаците да участват заради войната в Украйна.

Тогава мярката предизвика много коментари, включително и от водещи тенисисти като Новак Джокович и Рафаел Надал. Други поискаха "Уимбълдън" да не носи точки за ранглистата.

"Правото на тенисистите да получават място в турнирите на база на резултатите си и без да се сблъскват с каквато и да е форма на дискриминация е един от основополагащите принципи на АТП. Решението на "Уимбълдън" да откаже участие на тенисистите от Русия и Беларус това лято подкопава този принцип, както и обективността на световната ранглиста на АТП. Предвид обстоятелствата, с огромно съжаление заявяваме, че не виждаме друг вариант освен да не присъждаме точки за ранглистата", гласи съобщение на мъжкия тур.

При липсата на точки "Уимбълдън" ще се превърна в демонстративен турнир с голям награден фонд. Все още не е ясно каква ще бъде реакцията на водещите играчи и дали някои ще се откажат да играят в Лондон.

Точки няма да присъжда и Женската тенис асоциация (WTA), както и Международната тенис федерация (ITF).

От "Уимбълдън" побързаха да отговорят, изразявайки разочарование от решенията на трите федерации.

"В допълнение обаче ние продължаваме да не желаем да приемем евентуален успех или участието на "Уимбълдън" да бъде използвано в полза на пропагандната машина на руския режим", казват от "Ол Инглънд клъб".

"Смятаме, че тези решения са непропорционални в контекста на изключителните и екстремни обстоятелства. Също така те са вредни за всички играчи".

Дневник