Лайпциг спечели Купата на Германия за първи път в своята история. "Червените бикове" изоставаха с 1:0 от Фрайбург и бяха с човек по-малко, след като Халстенберг си изкара червен картон. Това обаче не сломи духа на футболистите на Лайпциг. Те изравниха резултата, вкараха мача в продължения и спечелиха рулетката на дузпите с 4:2. Това бе трети финал в тази надпревара за отбора от Източна Германия.

Мачът започна на високо темпо. Двата отбора практикуваха атакуващ футбол на бързи обороти.

В 14-та минута Емил Форсберг от Лайпциг проби в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но вратарят Флекен изби ловко.

В 18-та минута Адам Салай овладя топката в наказателното на Лайпциг, подаде на Егенщайн, който със силен далечен удар разстреля вратата пазена от Петер Гулаши. Останаха съмнения, че Салай е докоснал топката с ръка при подаването си, но главният арбитър не им обърна внимание.

Няколко минути по-късно Нкунку имаше шанс да изравни резултата, след като защитата на Фрайбург заспа и го остави на чиста позиция, той стреля, но Нико Шлотербек геройски изби топката пред прага на вратата.

Лайпциг продължи да задържа инициативата. "Червените бикове" владееха топката през по-голямата част от времето, но не успяваха да стигнат до голово положение.

В 34-та минута Вили Орбан пое топката в центъра на терена. Напредна и стреля през морето от играчи, но Флекен улови, въпреки че нямаше добра видимост.

Лайпциг продължи да контролира играта. Футболистите на Доминико Тедеско трайно се настаниха в половината на Фрайбург, но не успяха да пробият сгъстената защита на "Бразилците от Брайсгау".

Второто полувреме започна с натиск на Лайпциг. "Червените бикове" установиха висока преса в стремежа си да намерят ранно изравняване.

В 49-та минута Кевин Кампъл центрира топката в наказателното поле на Фрайбург. Настъпи хаос и топката случайно попадна в Нкунку, който стреля, но топката попадна право в ръцете на Флекен.

56-та минута донесе тежък шамар за отбора от Източна Германия. Защитата на Фрайбург изби топката силно напред, Хьолер овладя зад гърба на бранителите и тръгна на рейд към вратата, като принуди Халстенберг да го повали на земята. Съдията не се поколеба и даде директен червен картон. По този начин "червените бикове" останаха с човек по-малко в преломен момент.

Това беше първи червен картон за състава на Лайпциг от началото на сезона.

Психологическият шок от изгонването на Халстенберг наруши ритъма в играта на "биковете". Те започнаха да отстъпват все повече в единоборствата и да оставят по-големи пространства в защитата си.

Винченцо Грифо от Фрайбург стреля опасно от дистанция в 64-та минута, но топката прелетя над гредата. Точно, когато мачът изгледаше решен, ситуацията се промени драстично.

В 76-та минута усилията на Лайпциг дадоха резултат. Лаймер изсипа топката в наказателното поле, а там вратарят на Фрайбург Марк Флекен изгуби ориентация, остави ъгъла си празен и Нкунку отбеляза лесно попадение. (1:1)

В 82-та минута Доминик Слобослай изпълни остър пряк свободен удар, който затрудни разколебания Флекен. Нидералндецът се сблъска със защитник от неговия отбор и почти допусна второ попадение във врата си, но в край сметка късметът му се усмихна и не се стигна до неприятен развой.

Лайпциг не изгледаше като отбор, който играе с човек по-малко, а възпитаниците на Кристиян Щрайх се сринаха след изравняването на резултата. Това даде нови сили на Лайпциг и "червените бикове" увеличиха натиска към вратата на противника.

В 85-та минута Дани Олмо овладя топката с гърди и стреля от воле от точката за дузпа, но не уцели вратата.

Редовното време завърши при резултат 1:1

Продължението започна с рязък натиск на Фрайбург. Още в самото начало "бразилците от Брайсгау" получиха златен шанс да си върнат преднината в резултата. След изпълнение на корнер, Винченцо Грифо стреля с глава и хвана неподготвен Петер Гулаши, но топката се удари в страничната греда.

В 103-та минута Яник Хаберер стреля към вратата на Лайпциг, топката рикошира в страничната греда и попадна в Ермедин Демирович, който пропусна да отбележи на празна врата. Златна възможност, която беше пропиляна с лекота.

Хаберер удари още една греда в 115-та минута. След лошо изчистване от страна на защитата на Лайпциг, той стреля от границата на наказателното поле и отново уцели гредата.

В 117-та минута Хьофлер направиш остър шпагат, който спъна Дани Олмо в наказателното поле. "Червените бикове" претендираха за дузпа, но такава не беше отсъдена.

При рулетката на дузпите играчите на Фрайбург се сринаха. Кристиан Гинтер и Ермедени Демирович не уцелиха вратата, което доведе до загубата за тима на Кристиан Щрайх. Играчите на Лайпциг бяха безпогрешин, като не пропуснаха нито една дузпа и заслужено вдигнаха купата.

Дир.бг