След 37 кръга една точка дели първите два отбора във Висшата лига. Това гарантира вълнуващ финал на сезона в английския футбол, като днес "Манчестър сити" и "Ливърпул" задочно ще си оспорват златните медали.

Възможно ли е чудо, питат всички фенове, експерти, а дори и футболисти преди последните мачове.

Финалният кръг във Висшата лига е днес от 18 часа. "Сити" приема "Астън Вила", докато "Ливърпул" е домакин на "Уулвърхемптън".

Грешка на "гражданите" в предходни мач остави развръзката отворена до последно. Това стана възможно и след невероятната серия на червените, спечелили 13 от последните си 15 срещи в шампионата. Съдбата обаче не е в ръцете на мърсисайдци, които дори при победа над "вълците" ще се нуждаят от нова грешка на лидера.

Династията на Гуардиола

Нова титла на "Манчестър сити" ще бъде осма в историята на клуба, както и шеста в ерата на Висшата лига. Още по-важно е, че тя би била четвърта под ръководството на Хосеп Гуардиола, както и четвърта в последните пет сезони в първенството.

От сезон 2017-18 насам "гражданите" пропуснаха да вземат златните медали единствено през 2020 г., когато "Ливърпул" триумфира с огромна преднина.

"Не говорим за династия", контрира Гуардиола преди срещата и обяви, че отборът му е аутсайдер в последните 10 години. "Ние сме аутсайдери за последното десетилетие. Естествено, че има и хора, които не искат Ливърпул да победи. Не казвам, че в цялата страна са фенове на "Ливърпул", но като цяло те са отборът с повече титли. Може и да греша, но във всички страни има 2-3 отбора, които хората подкрепят повече от останалите", каза Гуардиола.

Титлата обаче е застрашена от легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард, който води "Астън Вила". Бившият капитан на червените, който така и не стана шампион на "Анфийлд", сега може да помогне на бившия си тим.

"Знам, че Стивън ще бъде пределно мотивиран, защото е професионалист. Дори не трябва да му се обаждам, така че изпреварвам въпросите на всички. Разбира се всичко е възможно, но е малко вероятно "Сити" да сгреши", каза Юрген Клоп.

Той отказа да говори много за "Сити" и "Вила", тъй като според него така показва неуважение към предстоящия съперник "Уулвърхемптън".

Битката за Топ 4

Битка има и за местата в Топ 4, въпреки че не е толкова оспорвана. Преди последния кръг "Арсенал" има шансове да завърши пред градския си съперник "Тотнъм", но само при грешка на "шпорите".

"Тотнъм" гостува на вече изпадналия "Норич", докато "артилеристите" приемат "Евертън", който се спаси. При разлика от 2 точки в полза на "шпорите", то е нужна грешка.

"Шансове има до последно, но ние можем само да съжаляваме, че пропуснахме добри шансове да решим всичко преди последния кръг. Ще играем за победа и ще гледаме нашето представяне, нямаме влияние върху другия двубой", каза мениджърът на "Арсенал" Микел Артета.

Формата обаче не е на страната на "Арсенал", който загуби пет пъти в последните си девет срещи. За сметка на това "Тотнъм" играе впечатляващо в последните месеци от сезона.

Дневник