Килиан Мбапе реши да остане в ПСЖ и подписа нов договор с френския клуб до 2025 г. След като дълго време беше считан за сигурно ново попълнение на "Реал" (Мадрид), нападателят реши да поднови договора си с парижани за още три сезона.

Новината беше съобщена в събота вечерта преди двубоя от последния кръг на Лига 1 срещу "Метц".

ПСЖ спечели с 5:0, а Мбапе реализира хеттрик.

"Искам да обявя пред всички, че избрах да подновя договора си с ПСЖ. Убеден съм, че тук мога да продължа да се развивам в клуб, който си дава всички средства да се представя в най-високо ниво. Също така съм много щастлив, че мога да продължа да играя във Франция, страната, в която съм роден, израснал и съм се развил", каза Мбапе.

Неговият договор с ПСЖ изтичаше, а той преговаряше с "Реал". Майката на футболиста призна преди ден, че той е постигнал договорка и с двата отбора и може да избере къде да играе.

Договор като никой друг

Договорът на Мбапе го прави най-скъпоплатеният футболист в света. Според информации на Sky Sports и испанският експерт Гийом Балаг нападателят ще получава заплата от 1.1 млн. евро на седмица в ПСЖ.

Освен това в договора има записани различни бонуси при победи, голове, трофеи с отбора, както и спечелване на "Златната топка".

За да се съгласи на нов 3-годишен договор с ПСЖ Мбапе е получил бонус от 300 милиона евро. Друг важен фактор за решението му е свободата на имиджовите му права, които вече са негово притежание. Така Мбапе може да подписва спонсорски договори, а според мнозина именно това е наклонило везните в полза на оставането в ПСЖ.

Според вестник "Ас" за всяка година от договора си Мбапе ще получава чисто 90 милиона евро след плащането на данъци.

Икономически удар по футбола

Новината за оставането на Килиан Мбапе в ПСЖ предизвика широк отзвук. Още преди нейното официално разпространение президентът на "Реал" Флорентино Перес съобщи, че французинът няма да заиграе в Мадрид.

От Лига 1 благодариха на Мбапе, че е избрал да остане във френското първенство, докато испанския шампионат реагира много по-бурно.

Организацията описа сделката като икономически удар по футбола, който разклаща основите на спорта.

"Скандално е, че клуб като ПСЖ, който миналия сезон отчете загуби от над 220 милиона евро, а има и натрупани 700 млн. евро загуба от предишни сезони, плюс стойност на отбора от 650 млн., може да подпише такова споразумение", пишат от Ла Лига.

"Ние ще подадем жалба срещу ПСЖ пред УЕФА, френските административни и фискални власти и властите на Европейския съюз, за да продължи да защитава икономическата екосистема на европейския футбол и нейната устойчивост".

От ПСЖ отказаха коментар по темата.

Дневник