Рафаел Надал започна с чиста победа участието си на "Ролан Гарос" и походът към 14-а титла в Париж. В първи кръг испанецът се справи без особени проблеми с Джордан Томпсън - 6:2, 6:2, 6:2.

Двубоят на централния корт "Филип Шатрие" продължи 2 часа и 2 минути.

И в трите сета Надал беше много стабилен, той беше пробит само веднъж в хода на двубоя и това се случи във втората част, но без да има голямо значение. Испанецът завърши с 27 уинъра и 21 непредизвикани грешки.

"Доволен съм, за мен беше важно да усетя ритъма си на корта след по-дълга пауза. Чувствах се добре, но все пак това е един мач. Когато стъпя на този корт, чувството е великолепно, това място ми е носило много позитивни емоции", каза 13-кратният шампион в Париж.

Във втори кръг Надал ще играе с представителя на домакините Корентен Муте.

Първият кръг не мина без изненада в схемата при дамите, тъй като шампионката от 2021 г. Барбора Крейчикова отпадна. Чехкинята загуби в три сета от представителката на Франция Диан Пери - 6:1, 2:6, 3:6 за 2.10 часа.

От турнира отпадна и бившата №1 в света Наоми Осака. Японката загуби с 5:7, 4:6 от американката Аманда Анисимова. Осака, която преди година се отказа от турнира в Париж, цитирайки психологически проблеми, отново напуска рано надпреварата.

В кариерата си Осака не е достигала по-далеч от третия кръг в "Ролан Гарос".

Настоящата водачка в световната ранглиста Ига Швьонтек се класира за втория кръг след победа 6:2, 6:0 над украинката Леся Цуренко. Полякинята няма загуба от 16 февруари, като увеличи серията си от победи на 29 поредни срещи.

Дневник