Решението на "Ол Инглънд клъб" да забрани на тенисисти от Русия и Беларус да участват на "Уимбълдън" е грешка. Това каза лидерът в световната ранглиста Новак Джокович, който за пореден път взе отношение от един от актуалните въпроси в спорта.

Според сърбина не е трябвало да се стига до подобна мярка.

Организаторът на турнира реши да не допусне до участие състезатели от двете страни като санкцията заради войната в Украйна. Така Даниил Медведев и останалите водещи играчи от Русия и Беларус няма да играят в "Уимбълдън".

"Мисля, че това е грешка, не подкрепям подобно решение. Но в такива времена при толкова деликатна ситуация, каквото и решение да вземеш може да доведе до конфликти", каза Джокович след двубоя си в първия кръг на "Ролан Гарос".

Преди дни стана ясно, че "Уимбълдън" няма да носи точки за световната ранглиста, като АТП взе това решение в отговор на действията на "Ол Инглънд клъб".

"Лично това е лошо, защото губя точки, но погледнато колективно е добре, защото играчите показаха, че всичко това е грешка и от нея има последствия. Проблемът е липсата на комуникация с "Уимбълдън", добави сърбинът и загатна, че ще участва в Лондон.

"Уимбълдън" винаги е бил моя мечта, това е специален турнир. Никога не съм участвал заради точки или наградния фонд, а заради историята, стремежът към титлата".

В Париж Джокович постигна убедителна победа в първия кръг, надигравайки Йошихито Нишиока от Япония - 6:3, 6:1, 6:0. Двубоят продължи по-малко от два часа.

Дневник