Невиждана интрига както никога досега - такива са очакванията за финалната седмица в Джиро д'Италия. Колоездачната обиколка на Италия се насочва към последните си шест етапа, а преди тях разликите са най-малките, които Джирото помни в модерната си история.

Първите петима в генералното класиране са събрани в едва 61 секунди, което гарантира вълнуващ финал на надпреварата.

След втория почивен ден лидер и носител на розовата фланелка е Ричард Карапас ("Инеос"). Еквадорецът, който спечели през 2019 г., има аванс от само 7 секунди пред Джай Хиндли ("Бора"), 30 пред Жоао Алмейда (ОАЕ), 59 пред Микел Ланда и 1.01 мин пред Доменико Поцовиво.

От битката не може да бъде отписван и двукратният победител в Джирото Винченцо Нибали (2013 и 2016 г.), който изостава на 2.58 минути, но вече е правил един подобен обрат.

"Нищо не е решено и изненади може да дойдат от всеки колоездач. Ние не подценяваме никой от съперниците ни, но разчитам на силния си отбор", каза Карапас по време на почивния ден в понеделник.

До края на Джирото има шест етапа и общо 888 километра до Верона, където завършва надпреварата. В тях колоездачите ще трябва да преодолеят 18 хиляди метра денивелация, като четири от етапите са планински, а финалният в неделя е индивидуално бягане по часовник.

Обичайно на този етап от състезанието разликите са в минути, но през 2022 г. големите претенденти останаха близо един до друг. Сред малкото изключения са колоездачи като Саймън Йейтс, който загуби много време още в първата седмица, а някои от другите фаворити като Ромен Барде отпаднаха.


"В третата седмица започва друго Джиро. Има поредица от трудни етапи, така че всичко може да се случи", каза баскът Микел Ланда, който преследва втори подиум след 2015 г.

Останалите колоездачи, които са в челните позиции, подкрепят тази теза, но и се предпазват от прогнози. "Подобно състезание е непредсказуемо, всеки мисли за третата седмица, за която е запазил най-доброто от себе си. Мисля, че ни чакат вълнуващи дни", предположи Джай Хиндли.

Във вторник и сряда колоездачите имат два поредни планински етапа в Алпите, като и двата завършват след спускания. След тях има последна възможност за спринтьорите преди нова порция от два планински етапа, вторият с финал на над 2000 метра в Доломитите. Ако и те не решат крайната победа, Джирото ще завърши със 17-километрото бягане по часовник във Верона.

Дневник