Световното първенство по футбол се очаква да бъде гледано от 5 милиарда души, прогнозират от ФИФА. Според Световната футболна федерация предстоящият шампионат в Катар може да подобри рекорда по гледаемост.

За пръв път световното първенство ще се проведе през зимата, като е насрочено за 21 ноември - 18 декември.

Телевизионната аудитория на шампионата в Русия през 2018 г. беше 3.5 милиарда души, а от ФИФА очакват по-добри резултати сега.

"Интересът към световното първенство е огромен. Готови сме и нямаме търпение шампионатът да започне. Мисля, че ще видим рекорд по гледаемост", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Домакинът на първенството Катар търпи критики по много въпроси, сред които условията на труд, правата на човека, както и дискриминацията към хомосексуалните. Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани обяви, че атаките към страната са от "хора с влияние".

"Дори и днес някои хора не могат да приемат, че арабска държава ще бъде домакин на световното първенство", каза той на Световния икономически форум и добави: "Като много страни може и тук нещата да не са перфектни, но се правят много реформи."

Емирът на Катар добави, че минималната заплата в страната е повишена, а се правят стъпки и по други проблеми, които международни анализатори осъждат.

Дневник