"Рома" е първият победител в Лигата на конференциите. "Вълците" победиха с 1:0 "Фейенорд" във финала в надпреварата в Тирана.

Ценния гол вкара Николо Дзаниоло в 32-ата минута.

С успеха Жозе Моуриньо влезе в историята като треньора, спечелил и трите европейски отличия в клубния футбол - Шампионската лига, Лига Европа и сега Лигата на конференциите. Португалецът е водил отбори в пет финала в евротурнирите, като винаги е излизал победител.

Това е първият триумф за италиански отбор в Европа след титлата на "Интер" в Шампионската лига през 2010 г., когато начело на "нерадзурите" беше Моуриньо.

Мачът се игра пред пълните трибуни в Тирана, но в същото време хиляди запалянковци на "Рома" гледаха срещата на екрани на "Олимпико" в Рим.

В началото нямаше много възможности пред двете врати. В 32-ата минута Джанлука Манчини подаде от далеч към Дзаниоло, който овладя с гърди и след това ритна топката във вратата.

"Фейенорд" започна второто полувреме с атаки и беше близо до изравняване. В 47-ата минута след изпълнение на ъглов удар и разбъркване в наказателното поле Траунер улучи греда, а при добавката Патрисио изчисти в корнер.

Три минути по-късно Тирел Маласия силно мощно от границата на наказателното поле и Патрисио отново спаси вратата на "Рома", като изби топката в гредата.

Постепенно "Рома" се справи с натиска на съперника и започна да атакува. В 73-ата минута резервата Верету стреля опасно, но вратарят на "Фейенорд" Джъстин Билоу се справи. Пет минути преди края капитанът Пелегрини пропусна най-добрата възможност за "Рома" през втората част, като от добра позиция стреля в ръцете на Билоу.

"Рома" беше в група с ЦСКА-София, като спечели и двата мача - с 5:1 в Рим и с 3:2 в София. По пътя си в четвъртфиналите "вълците" преодоляха и норвежкия "Бодьо", който им нанесе тежка загуба с 6:1 в групите.

Дневник