Гласуването за даване на общински терен на Даниел Боримиров за изграждане на спортна база, мина през драматични обрати на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС). За да бъде одобрен докладът на кмета Йорданка Фандъкова за даване на 14.69 дка площ в "Люлин 6" се изискваше квалифицирано мнозинство при гласуването. В 61-членния съвет групата на ГЕРБ-СДС и на "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака") имат общо 33 гласа, а трябваха 41. Целта на мнозинството в СОС бе да привлече поне още 7 гласа от БСП и "Демократична България".

Това даде рядката възможност на опозицията не само да атакува неясните текстове в проектодоговора на общината със сдружение "Спортен клуб Витоша спорт 2015", представяно от Боримиров, но и да настоява за промени в него.

"Избраният терен няма издадена виза, тоест липсва абсолютната законова предпоставка за учредяване на право на строеж", отбеляза юристът Борис Милчев от "Демократична България". За втори път през този мандат на същия инвеститор ще бъде направена лоша услуга, предупреди той, визирайки неуспелия проект на Боримиров за спортен комплекс пак на общински терен в кв. Бояна през 2021 г.

Сега Фандъкова предлага теренът да се даде за ползване от Боримиров за срок от 25 години, след което построената от него спортна база там ще стане собственост на общината. И какво реално ще бъде построено - при възможност за изграждане на 12 550 кв.м разгъната застроена площ, инвеститорът предлага да построи едва 1200 кв.м. Това е площта само за планираното бистро там, обяви юристът Милка Христова от БСП.

Какво реално ще получи общината след 25 години

Не сме виждали проекта за базата. Ами, ако се монтира един огромен балон като покрита зала? И след 25 години какво ще остане от него за общината като спортна база, предупреди Бойко Димитров от "Демократична България". Не е ясно и кога ще имат право гражданите безплатно да ползват базата, както се иска от кмета.

Оказа се, че проектодоговорът, внесен от Фандъкова, е разглеждан преди сесията на СОС само в комисията по младежта и спорта, но не и в правната и стопанската. Затова някои текстове в него трябва да се коригират и най-добре е докладът да се отложи за следващата сесия, предложиха от БСП.

Георги Георгиев: "Май няма да съберем 41 гласа"

Критиките от БСП обезкуражиха за момент водещия сесията Георги Георгиев, председател на СОС и той обяви, че май няма как да се съберат нужните 41 гласа. Съпартийците му от ГЕРБ-СДС също се притесниха, че пилотният проект за първо публично-частно партньорство за строеж на спортна база, ще се забави. От ВМРО предложиха да се даде 15 минути почивка, в която юристи от различни политически групи да оправят слабите места в текстовете. Юристите се събраха извън пленарната зала, а останалите зачакаха.


"Оправихме го", със сияйна усмивка се върна в залата Христова. В проектодоговора влезе изискване към инвеститора да представи инвестиционен проект и да е ясно какво ще строи. Да има и ясен график за безплатно ползване на базата от ученици и граждани. При гласуването БСП изцяло подкрепи доклада и с ГЕРБ-СДС, "Патриоти за София" и двама от "Демократична България" събраха 43 гласа "за".
Против бяха двама и един въздържал - всички от "Демократична България". Празният общински терен в "Люлин 6", който сега е паркинг, ще се ползва от Боримиров до 2047 г. Срещу това той трябва да плати 271 хил.лева без ДДС за правото на строеж и да изгради покрита зала, открити футболни игрища с площ от 3340 кв.м, открити тенис кортове - 1944 кв.м, детска площадка с площ 250 кв.м, както и бистро.

Боримиров: Радвам се, че се прие. Нека да се улесняват инвеститорите

Одобреният от СОС проект за договор обаче предстои да бъде подписан от Даниел Боримиров, представящ сдружение "Спортен клуб Витоша спорт 2015". На въпрос на "Дневник" дали приема новите условия, той обясни, че първо трябва да се запознае с тях, за да коментира. "Радвам се, че се е приел. Нека да се улесняват хората, които искат да инвестират в спортни бази, защото София има нужда от тях", каза Боримиров.

Дневник