Стефанос Циципас се класира за третия кръг на "Ролан Гарос", след като може би видяхме един от мачовете на турнира.

Срещата със световния №135 Зденек Коларж от Чехия трябваше да е рутинна за гръцкия талант и малцина очакваха, че няма да завърши в три сета.

Само че 25-годишният му опонент изигра мача на живота си, въпреки че загуби с 3:6, 6:7(8), 7:6(3), 6:7(7) битката, която продължи четири часа и девет минути.

Коларж, който за първи път играе в основната схема на турнир от Големия шлем, преди това имаше 16 поредни отпадания в квалификации. Ако съдим по играта му днес, то това е тенисист, който заслужава да е в челната 50-ица на ранглистата. Преди този "Ролан Гарос" той дори нямаше победа на ниво ATP.

Тук не ставаше дума за слабо представяне от Циципас, въпреки че световният №4 трябваше да обръща в петсетов мач в първия кръг срещу Лоренцо Музети. Втората изморителна битка мина през изключително равностойна игра с качествен тенис. Коларж тормозеше своя по-именит съперник с къси топка на бекхенд, докато от другата страна на мрежата идваха супер уинърите от форхенд, които хващаха линиите. А и разбира се - 25 аса.

Чехът има за какво да съжалява, защото заслужаваше да вкара мача в пети сет. В тайбрека на четвъртия той водеше с 6:2 точки, но непримиримият Циципас спаси четирите сетбола. При 7:6 в своя полза изпусна мачбол, но все пак дочака триумфа и се отърва с уплаха.

Публиката в Париж просто подивя на този мач. В началото подкрепяше фаворита, но бавно и сигурно започна да скандира силно за аутсайдера. Дори се стигна до освирквания при сгрешени сервиси на Циципас. Миналогодишният финалист беше на нокти, а същото личеше и по израженията на неговите родители.

Един от най-хубавите моменти обаче дойде след края на мача. Майката на Циципас - Юлия, отиде до бащата и треньор на Коларж - Зденек старши, и му стисна ръката. Това беше знак на признателност, че синът му е играл фантастично срещу нейния.

В следващия кръг Циципас ще играе с шведа Микаел Имер.

Ето и други резултати от днес:

Давид Гофен (Белгия) - Франсес Тиафо (САЩ) 3:6, 7:6, 6:2, 6:4

Юго Гастон (Франция) - Педро Гачин (Аржентина) 6:4, 6:2, 6:4

Марин Чилич (Хърватия) - Мартон Фучович (Унгария) 4:6, 6:4, 6:2, 6:3

Лоренцо Сонего (Италия) - Жоао Соуса (Португалия) 7:6, 6:3, 6:4

Макензи Макдоналд (САЩ) - Николоз Басилашвили (Грузия) 6:3, 6:1, 6:4

Хуберт Хуркач (Полша) - Марко Чекинато (Италия) 6:1, 6:4, 6:2

Кристиан Гарин (Чили) - Иля Ивашка (Беларус) 6:3, 7:6, 4:6, 6:3

Микаел Имер (Швеция) - Даниел Еванс (Великобритания) 6:3, 3:6, 6:2, 6:3

Жил Симон (Франция) - Стийв Джонсън (САЩ) 7:5, 6:1, 7:6

Яник Синер (Италия) - Роберто Карбаес Баена (Испания) 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Андрей Рубльов (Русия) - Федерико Делбонис (Аржентина) 6:3, 3:6, 6:2, 6:3

Дневник