Ще успее ли "Ливърпул" да спечели трета купа за сезона и да стъпи на европейския връх? Или "Реал" (Мадрид) ще завърши по шампионски забележителния си път в Шампионската лига?

Двата отбора се срещат във финала в най-силния европейски клубен турнир тази вечер. Големият мач е от 22.00 часа и ще бъде излъчван по "Макс спорт 3" и "Би Ти Ви екшън".

Ако "Реал" спечели, ще увеличи на 14 рекордния си брой купи от турнира. При успех, това ще е пети триумф на белите в Шампионската лига за последните девет години. Последният от тях дойде тъкмо срещу "Ливърпул" - с 3:1 през 2018 г.

 

Година по-късно английският отбор отново игра финал, но този път стъпи на върха след 2:0 срещу "Тотнъм". Сега "Ливърпул" търси седмата си европейска купа, с която би се изравнил с втория в класацията "Милан".


Финалът трябваше да се играе в Санкт Петербург, но още в началото на войната в Украйна УЕФА го отне от Русия и го премести в Париж. Там интересът към събитието е огромен, като има десетки хиляди привърженици от Англия и Испания - част от тях без билети.

Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп повдигна въпроса преди три седмици. Той показа несъгласие с политиката на УЕФА да дава малко билети за привържениците на двата отбора участници.


Пътят към Париж

"Ливърпул" имаше по-лек път към финала. Червените преодоляха италианския първенец "Интер" в осминафиналите, а след това се справиха с "Бенфика" и вдъхновения "Виляреал".

Значително по-голямо беше предизвикателството пред "Реал". Испанският шампион се справи с два от силно устремените към върха отбори - ПСЖ и "Манчестър сити", както и с миналогодишния победител в надпреварата "Челси".

Мачовете на "Реал" бяха изпълнени с много вълнуващи моменти и обрати, като бяха решени в последните минути. Ключова роля изигра Карим Бензема, който вкара впечатляващите девет гола само в тези шест мача (включително и два хеттрика).

Белите проявиха и шампионски характер, като се справиха с трудни мигове, за да излязат победители във всеки от дуелите. Включително и в полуфинала с "Манчестър сити", в който губеха с 0:1 в реванша на "Сантяго Бернабеу" до 90-ата минута и успяха да направят паметен обрат.

Думите на треньорите


Юрген Клоп: "Настроението е много добро. Развълнувани сме да сме тук. Всичко е наред с Фабиньо и Тиаго, те тренират наравно с отбора. Нямам представа как ще се чувстваме, ако победим. В момента сме в настроение за истинска борба. "Реал" (Мадрид) е най-титулуваният клуб в Шампионската лига, а треньорът им се стреми към четвърти трофей от турнира. Не можем да придобием този опит за една вечер, но и ние имаме своя опит, защото това е трети финал за нас в последните пет години. Това е нещо специално."

"Кой е фаворит? Това не е никак лесен въпрос. Ако погледнете историята и обратите, които "Реал" отпразнува в мачовете през този сезон, бих казал, че са те. Искам и ние да бъдем на същото ниво в тези неща. Искам да приличаме изцяло на себе си в този мач. Ако покажем най-добрата си игра, сме много труден съперник. Основната ми грижа е да бъдем себе си и да сме уверени. Не ме интересува кой е фаворит."


Карло Анчелоти: "Тези мачове са страхотни за нас. Знаем колко история има този клуб. Да стигнем до тук беше важно за нас. Имахме добър сезон. Настроението в отбора е отлично. Ветераните помагат на по-младите, за да има правилната среда и да се изгради самочувствие за тези двубои. Всеки мач си има собствена история. Виждам същата мотивация."

"Вероятно сме по-малко притеснени. Уверен съм. Знам, че преди мача ще бъда малко нервен, но това е нормално и когато погледна лицата на играчите, нервите ще изчезнат. Дали сме фаворит в двубоя? Щом казвате, значи е така".

Дневник