Предпоследният етап в Обиколката на Италия доведе до обрат в генералното класиране и промяна на лидерската позиция. Джай Хиндли ("Бора хансгрое"), който стартира деня само на три секунди зад водача Ричард Карапас ("Инеос"), успя да спечели минута и половина срещу еквадореца, за да излезе начело.

Етапът беше определен за кралски в Джиро д'Италия. Той включваше 168 километра в Доломитите с над 4500 метра денивелация, три тежки изкачвания и финал на над 2000 метра надморска височина.

Всичко беше решено на финалното изкачване Пасо Федая, където Карапас пръв опита да атакува. Еквадорецът обаче беше контриран от Хиндли. В последните 3 км двамата бяха водени от един от съотборниците на австралиеца - Ленард Кемна. Карапас изпита затруднение и Хиндли продължи с по-висока скорост до върха.

След края на етапа Хиндли излезе начело в класирането с 1.25 минути аванс пред Карапас, обличайки розовата фланелка.

Трети в генералното класиране остава Микел Ланда, който е на 1.51 минути и завърши в етапа пред Карапас.

Етапът беше спечелен от италианеца Алесандро Кови. Състезателят на ОАЕ беше в откъсването за деня, като направи атака от групата от 15 души 53 км преди финала. Той бързо спечели около 2 минути, премина пръв през най-високата точка в Джирото - Пасо Пордой (Чима Копи) и след това стигна до финалното изкачване.


Италианецът, който е само на 23 години, взе третата си професионална победа и първа в една от големите обиколки.

Последният ден в Джирото включва индивидуално бягане по часовник от само 17 километра във Верона.

Дневник