"Левски" не обслужва редовно задълженията си към Националната агенция за приходите (НАП), заяви изпълнителният директор на клуба Ивайло Ивков. Въпреки това той каза, че сините ще получат лиценз за новия сезон.

Миналата година президентът на БФС Борислав Михайлов заяви, че "Левски" е получил лиценза си под условие и ще се следи внимателно състоянието на клуба. През април от НАП обявиха пред "Дневник", че заради нарушаване на споразумението за разсрочено плащане от страна на "Левски" то е прекратено.

Според Ивков е въпрос на правни спорове дали споразумението с НАП, чийто срок е до края на 2022 г., е прекратено или не. "За да лицензираме клуба ние имаме официален удостоверителен документ от НАП, че към момента няма изискуеми, ликвидни, които са просрочени. Не обслужваме в последно време, включително аз заварих необслужване редовно на споразумението", заяви той.

В началото на февруари по предложение на привържениците беше създадена кампанията "Левски е вечен", като основната представена цел беше да се събират по 150 хил. лева месечно, точно за да може клубът да покрива вноската си към НАП. За четири месеца клубът отчита около 2.7 млн. лева приходи.


Ивков каза задълженията изключително много са намалели по време на управлението на Васил Божков. Той заяви също, че държавата няма интерес "Левски" да фалира. "Държавата е добър стопанин, давайки толеранс и подхождайки с разбиране, защото вижда какво се случва в "Левски". Вижда как това, което казахме, се претворява в дела за толкова кратко време - пълен стадион, показваме на бизнеса какъв могъщ инструмент сме, все по-засилен интерес, включително от инвеститори и рекламодатели, виждат се приходите. Държавата би била много лош стопанин, ако в момента посегне да ликвидира "Левски" на някакви формални основания".

По думите му държавата трябва да обърне внимание на това, че перспективата пред "Левски" значително се е подобрила. "Много ясно, че ще дадеш на длъжника си глътка въздух, за да обслужи задълженията си, а няма да го убиеш".

"Всички лицензионни задължения са обслужени. Разпоредил съм да се изплатят тези, на които сега е падежът. Работата ни даде резултат. Имаме конвертируеми футболисти, здрав отбор. Даже се страхувам, че малко преждевременно дойдоха спортните резултати. Сега вдигнахме летвата, влизайки в Европа през парадния вход. Сега трябва да мислим за цялостно стабилизиране на клуба и да надграждаме", заяви Ивков.

Интерес, но не и предложение за акциите

Изпълнителният директор каза, че има интерес към акциите на клуба. За такъв се заговори, че идва от страна на компанията на Драган Шолак. Собственикът на "Левски" Наско Сираков няколко пъти посочи, че внимателно ще проверява възможностите и намеренията на всеки, който проявява интерес към клуба.

"Има интерес, пристигнаха и пратеници на съответната компания. Дойдоха на мача за купата, разгледаха стадиона. Те трябва паралелно с "Левски на левскарите" да влязат в клуба. До момента обаче няма реални преговори с тази компания. Клубът може още повече да се развие и това ще е една от задачите ми за в бъдеще - да се възползваме от резултатите на терена и любовта на публиката", каза Ивков.

Той отново заяви, че е необходимо по-голямо доверие към сдружението "Левски на левскарите", за да може то да се развие. "Ролята на новия проект е да направим така, че клубът да съществува самостоятелно."

Според Ивков е необходима много работа, както и привличане на подходящите хора, за да може "Левски" да продължи подобряването на общуването с привържениците.

Изпълнителният директор на "Левски" каза, че голямата цел е стадионът, но в момента клубът няма възможност да прави подобрения. "Няма модерен европейски клуб, който да няма модерен стадион. Това е средство за най-сладките пари - ти даваш продукт, а хората идват да си дават парите с любов".

През юни Ивков ще обяви нови цени на билетите за мачовете. Той посочи, че е бил притискан да го направи още преди месеци за важните двубои, но е удържал. Сега обаче заради инфлацията и сметките за ток няма избор. "Знам, че ще търпим и критики от по-взискателните хора и с право, защото ние не подобряваме значително условията".

Дневник