Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов е посрещнал 2011-а година в Сингапур в компанията на определяния за "мозък" на тотомафията Тан Сеет Енг, твърди сайтът за разследваща журналистика "Бърд". Авторите представят и снимка, на която се виждат двамата, както и бившият президент на "Беласица" Костадин Хаджииванов, наричан Коце Маца.

Според информацията две седмици след новогодишното тържество Михайлов е подписал договор с фирма, контролирана от Тан Сеет Енг (наричан Дан Тан), за организиране на приятелската среща на националния отбор с Естония. Двубоят се проведе на 9 февруари 2011 г. и завърши 2:2 след четири гола от дузпи. Впоследствие започна разследване и международната федерация (ФИФА) обяви официално, че мачът е бил манипулиран и го анулира.

Михайлов отказа коментар пред репортера на "Бърд" Димитър Стоянов. В понеделник вечерта президентът на БФС обяви публикацията за "откровен донос" и призова "всички футболни хора да се фокусират към предстоящите мачове на националния ни отбор".

"Този мач обаче отключи мащабно разследване на Европол за нагласени мачове в няколко държави. Разследването, известно като "Операция Вето", установи над 380 нагласени мача в различни европейски шампионати и дори квалификации за мондиала. Включиха се разследващи екипи в Италия, Гърция, Финландия и Унгария. Основен информатор за "Операция Вето" стана сингапурецът Уилсън Радж Перумал, който беше арестуван във Финландия, а след това излежа присъда в Унгария", добавя "Бърд".


От сайта съобщиха също, че са изчакали Михайлов на летище "София" при връщането му от финала на Шампионската лига между "Реал" (Мадрид) и "Ливърпул". "Вчера в 19:13 на Летище "София" кацна чартърен полет от Париж с Кирил Домусчиев и Борислав Михайлов на борда. Предполагаме, че двамата са били на финала на шампионската лига. Един такъв VIP-полет струва минимум 10 000 евро. На VIP-терминала наш репортер посрещна Михайлов, показа му едни документи и го помоли за коментар. Видяното не се хареса на Михайлов. Той отказа коментар и избута с лакът колегата", обявиха първоначално от "Бърд" във "Фейсбук".

Впоследствие президентът на БФС заяви, че е получил официална покана от президента на УЕФА Александър Чеферин да присъствам на мача в Париж, а пътуването му "премина по начина, демонстриран на снимката" - Михайлов публикува снимка на самолетен билет за полет на "Луфтханза".

Манипулираният мач

Преди десет години ФИФА информира БФС официално, че двубоят е бил организиран, за да бъде уреден. Списание "Щерн" съобщи тогава, че на мача са били заложени 5 милиона евро от тотомафията.

Последствия за федерациите на България и Естония нямаше.

ФИФА потвърждава становището си, че срещата е била организирана от "Фути интернешънъл медия" с цел печалба от залагания, а не по чисто спортни причини. Тогавашният шеф на отдела за борба с черното тото във ФИФА Крис Ийтън оповести, че Блап Йонсен - шеф на фиктивната фирма Footy Media, всъщност е сингапурският гражданин Антъни Сантия Радж. Той е имал за партньор осъдения по това време на две години затвор във Финландия Перумали Уилсън, негов сънародник от Сингапур.

Ийтън обясни, че всеки от отборите е получил 20 хиляди евро, както и им е било осигурено настаняване в петзвезден хотел и самолетни билети за група от 30 души, като тези разходи също са на стойност 20 хиляди евро. Същото се отнася и за контролата между Латвия и Боливия, завършила 2:1 (и там всички попадения са дошли от дузпи).

Темата за мача с Естония няколко пъти беше коментирана от бившия селекционер на България Лотар Матеус. Германецът е разказвал, че мачът е бил организиран по желание на БФС. "Исках да играем със силни отбори в контролите и да се учим от тях, както беше при престоя ми в Унгария. Тогава проведохме контроли с Германия, Бразилия, Аржентина, Франция. Исках и с България да е така. Ако не можем да уредим подобни срещи, поне да изкараме пари с мачове в ОАЕ. Парите щяха да дойдат от Дубай."

В книгата си Матеус посочва, че му е било странно как Михайлов настоява да се изиграе конкретна приятелска среща.


След като обяснява за поканата от Чеферин и за пътуването до Париж, президентът на БФС допълва: "Що се отнася до другите "велики" конспиративни теории - приятелският мач между България и Естония от години присъства в учебния материал на УЕФА, при това - като пример за некоректна схема без участието и знанието на нито една от двете федерации. Всички други интерпретации са не просто неадекватни, но и подсъдни."

"Призовавам всички футболни хора да не обръщат внимание на откровени доноси, а да се фокусират към предстоящите мачове на националния ни отбор. Подмладяването на България е факт и днес момчетата ни имат нужда само и единствено от подкрепа, а не от негативизъм. Нека да ги подкрепим. Успех, лъвове", добавя Михайлов.

Дневник