Рафал Надал спечели големия дуел с Новак Джокович и е полуфиналист на "Ролан Гарос". Испанецът се наложи над големия си съперник в четири сета - 6:2, 4:6, 6:2, 7:6 (4).

Двубоят между двамата на корт "Филип Шатрие" продължи 4 часа и 12 минути и завърши в 1.16 ч. след полунощ местно време.

Само 48 часа, след като беше принуден да играе пет сета срещу Феликс Оже-Алиасим, испанецът отново показа завидна физическа подготовка. С напредване на мача той беше на високо ниво.

Надал детронира Джокович, който преди година спечели втората си титла в Париж и по този начин продължава мечтата си за 14-и успех в турнира. Испанецът ще опита да вземе и 22-а титла в Големия шлем след тази в Australian Open по-рано през сезона.

Двамата големи съперници се срещнаха за 59-и път, както и за пръв от миналогодишния полуфинал на "Ролан Гарос", когато сърбинът спечели след обрат в четири сета. Надал постигна 29-а победа над световния №1.

Това беше и едва десети мач, в който двамата не играят един срещу друг на полуфинал или финал.

За 37-и път в кариерата си Надал ще играе полуфинал в турнир от Големия шлем. По този показател испанецът отстъпва единствено на Джокович (42) и Роджър Федерер (46). Съперник на Надал в следващата фаза ще бъде Александър Зверев, който отстрани Карлос Алкарас.

"Благодаря за подкрепата. За мен винаги е било много важно да дам най-доброто от себе си пред тази публика. Мачът беше много труден, Новак е един от най-добрите в историята, няма съмнение в това. С цялата ни история срещу него винаги е много тежко. За да спечелиш срещу него трябва да даваш най-доброто от първата до последната точка", каза Надал след двубоя.

Испанецът открои високото ниво на срещата.

13-кратният шампион завърши двубоя с 57 уинъра и 43 непредизвикани грешки. Джокович от своя страна беше с 48 уинъра и 53 грешки. И двамата тенисисти направиха по пет двойни грешки на сервис.

Само четири пъти в двубоя Надал изоставаше в геймовете. В първата част той поведе с пробив от самото начало, постигна още един в петия гейм, за да поведе с 4:1 и след 51 минути затвори сета с 6:2.

Ситуацията се повтори и във втората част, когато испанецът поведе с 3:0 след два пробива, но Джокович записа впечатляваща серия от четири поредни гейма. Сърбинът показа по-здрави нерви и след нов пробив изравни резултата след 6:4.

Третият сет отново започна с пробив на сметката на Надал и по подобие на първата част испанецът отново се откъсна при 4:1. Джокович не успя да отговори на съперника си, взимайки само още един гейм в тази част.

Единствено в четвъртия сет световният №1 успя да вземе аванс и проби, за да се откъсне при 3:0. Той водеше в резултата, като стигна и до възможност да вкара срещата в решителен пети сет, сервирайки при 5:4. Надал обаче отрази два сетбола, след което докара сета до тайбрек.

В него 13-кратният шампион поведе с 3:0, след което и с 6:1. Последва серия на Джокович, който отрази четири мачбола, два от които на сервис на Надал, накрая обаче с бекхенд по правата испанецът сложи точка на спора.

Дневник