Алън Пардю няма да води ЦСКА през следващия сезон, като двете страни се разделят. Това обявиха от клуба на официалния си сайт. Новината идва изненадващо и точно 34 дни, след като беше съобщено, че англичанинът бъде треньор на ЦСКА до края на сезон 2022-23.

"През последните десетина дни наставникът и ръководството на армейците са провели многократни разговори и в крайна сметка се стигна до решението на английския специалист да не продължи работата си", пише сайтът на ЦСКА.

Цитира се и изказване на Пардю, в което англичанинът благодари на ръководството (Гриша и Данаил Ганчеви), и обяснява, че причината да напусне са случките от двубоя с "Ботев" (Пловдив). Тогава група фенове замеряха част от играчите с банани.

"Нашите играчи взеха решения да играят само от лоялност и за да защитят клуба. Малката група организирани расистки фенове, които се опитаха да саботират този мач, не са това, пред което искам да ръководя и представлявам отбора. Определено, това не е истинският път за благото на ЦСКА, защото такъв клуб заслужава много повече".

"За мен беше привилегия да бъда част и да служа на този клуб! За съжаление времето ми тук свърши! Събитията преди и след мача с Ботев (Пловдив) не бяха приемливи нито за мен, нито за моя помощник Алекс Дайър, нито за нашите играчи. Причината никой да не даде интервю след срещата беше, че всички бяхме много възмутени от създалата се и ескалирала ситуация", гласи изказването на Пардю.

Той казва още, че "последните две години се постигна немалко: две класирания за груповите фази на Лигата на Конференциите и Лига Европа, два финала за Купата на България, един спечелен, един загубен".

Единствено Пардю загатва, че е нужно "повече време и подкрепа".

"Да, за отбор като ЦСКА това не е достатъчно, но за да се направи решителният скок към шампионската титла, клубът има нужда от по-добра инфраструктура и стабилност във всяко едно отношение. Надявам се новият мениджър да получи повече време и координирана и единна подкрепа от всички."

Англичанинът застана начело на ЦСКА след раздялата със Стойчо Младенов в средата на април. Първоначално като временен вариант за два мача, а след това и с постоянен договор. Преди това в рамките на две години той беше технически директор.

Раздялата с Пардю е шеста с треньор в Борисовата градина в рамките на по-малко от три години.

Новината идва в разгара на поредна криза в клуба. Преди седмица собственикът Гриша Ганчев отговори на въпроси на фенове, с което обаче предизвика нови такива. В края на сезона запалянковците съобщиха, че "снемат доверието си" от ръководството.

Дневник