Физически сме здрави, нямаме никакви здравословни проблеми от дълго време. Това е изключително положително, липсват ни единствено самочувствие и самоувереност в нашите сили. Надявам се на успехи в Лигата на нациите, за да придобием нужното самочувствие. Пожелавам кураж и смелост на момчетата."

Това заяви селекционерът на националния отбор по волейбол Николай Желязков след последната приятелска среща преди началото на Лигата на нациите. Сега съставът се насочва към Канада, където на 7 юни ще играе със Сърбия в първия си мач от надпреварата.

Във вторник и сряда подмладеният български отбор отстъпи два пъти срещу Словения в София. Преди това бяха записани победа и загуба срещу Италия.

"Позитивно е, че играхме с един от най-силните отбори в Европа. Неприятно е, когато се губи, има горчивина. Но в крайна сметка направихме четири контроли срещу два от най-добрите в Европа. На моменти играхме добре, на моменти не успявахме, но това са нормални неща. Липсва ни майсторство да прочитаме ситуации, които са елементарни, да ги отиграем спокойно", каза Желязков.

"Трябва време за това, момчетата трябва да узреят. Дано по-бързо да стане този процес, изисква се смелост. Днес (сряда) подходихме по-смело, но мисля, че като цяло на моменти ни липсва майсторство в тези ситуации. Имаме какво да научим от Словения. В такива ситуации те реагират много добре, запазват самообладание."

Младият Александър Николов заяви, че се чувства много добре в мъжкия отбор на България. Синът на бившия капитан на националния отбор Владимир Николов смята, че съставът е изиграл добри контроли преди мачовете в Лигата на нациите.

"Млад отбор сме и такива двубои са ни нужни, за да се сработим и да свикнем един с друг. Млади сме, но в същото време сме много мотивирани и надъхани. Жадни сме за игра. Мисля, че съм готов да помогна на националния отбор. Като цяло не ни достигна опит в някои ситуации, правихме грешки, особено на сервис. Отиваме и се борим за възможно най-предно място в класирането. Сърбия е силен състав, но ако играем добре, може да ги победим", каза Николов.

Дневник