Ига Швьонтек спечели за втори път "Ролан Гарос" в своята кариера, след като се наложи по категоричен начин над Кори Гоф - 6:1, 6:3. В типичния си много убедителен стил на игра полякинята не даде много шансове на Гоф.

Световната №1 се наложи над 18-годишната си съперничка от САЩ за час и осем минути.

Швьонтек изгря на голямата сцена именно в "Ролан Гарос", като триумфира в турнира през 2020 г.

Победата на полякинята в Париж удължава и невероятната ѝ серия без загуба. Тя има спечелени вече 35 поредни мача, изравнявайки серия на Винъс Уилямс от 2000 г.

Титлата е девета в кариерата на Швьонтек и шеста от началото на сезон 2022. Преди "Ролан Гарос" тя спечели последователно титлите в Доха, Индиън Уелс, Маями, Щутгарт и Рим. Швьонтек се изкачи на върха в женския тенис след отказването на Ашли Барти.

По пътя към отличието 21-годишната Швьонтек загуби само един сет. Това се случи в осминафиналите в мача с Кинвен Джън. Съперничките на полякинята взеха общо 33 гейма срещу нея в Париж.

"Преди две години да спечеля титлата беше нещо неочаквано и ново за мен. Сега знам колко много работих да продължа да бъда на това място. Благодаря за подкрепата на целия екип. на феновете. Това са хубави моменти, които си заслужава да се изживеят", каза полякинята след получаването на трофея "Сузан Ленглен".

"Накрая искам да кажа нещо към Украйна - бъдете силни. От първата ми реч в Доха се надявах ситуацията да бъде по-добра, все още имам надежди", добави шампионката.

Швьонтек започна много силно двубоя, като бързо поведе с 4:0. Едва след това Гоф успя да вземе първия си гейм, който се оказа и единствен в сета, като беше невъзможно да се прави обрат.

Все пак американката се оттърси и започна по-добре във втората част. Тя проби на старта и после спечели своето подаване, но Швьонтек отговори със серия от пет поредни гейма. До финала двете размениха по още един гейм, за да оформят крайния резултат.

Дневник