Изборът на нов селекционер на националния отбор остава за следващо заседание на изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС). Ръководството на организацията се събра във Варна два дни след срамната загуба с 2:5 от Грузия и прие оставката на Ясен Петров.

От БФС обявиха, че са утвърдили техническия директор на съюза Георги Иванов-Гонзо за временен треньор. Той ще бъде начело на отбора за гостуванията на Гибралтар (9 юни) и Грузия (12 юни) в Лигата на нациите.

"На следващото заседание членовете на ИК ще бъдат запознати с предложения за нов постоянен селекционер, който да води националния отбор на България", пишат от БФС в сайта си.

Казва се още, че е прието предложение на председателя на съдийската комисия Виктор Кашай той лично да определя съдиите за мачовете в Първа лига. Успоредно с това се увеличават парите за реферите - съдия на двубой в Първа лига ще получава по 1300 лева, помощниците му по 950 лева, а отговорникът за системата за видеоповторения (VAR) - 650 лева.

БФС посочва, че новият сезон в елита започва на 8 юли и последните мачове от първенството за календарната година ще са до 20 ноември заради световното първенство в Катар. В почивните дни на световното ще се изиграят 1/16-финалите и осминафиналите за Купата на България. През 2023 г. сезонът ще бъде подновен още през зимата - на 10 февруари, и ще приключи в началото на юни.

Футболният съюз съобщава, че "по лична инициатива на президента Борислав Михайлов" се сформира Обществен съвет. В него ще влязат "заслужили футболни деятели и експерти като Валентин Михов, Христо Порточанов, Антон Попов и др., които ще бъдат поканени с цел подпомагане дейността на президента и Изпълнителния комитет". На конгреса през октомври 2021 г. Порточанов беше кандидат за президент.

Дневник