Треньорът на "Левски" Станимир Стоилов призова директора на Националната агенция за приходите (НАП) и вицепрезидента на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков да са по-внимателни, когато коментират клуба. Той заяви, че сините силно са намалили текущите си задължения и че скоро ще започната да плащат регулярно към НАП.

В изказването си преди заминаването за лагера в Боровец Стоилов посочи, че "Левски" се надига игрово и предстои да се възстанови финансово, с което ангажиментът му към клуба "донякъде ще е приключил". "Оттам нататък ще дадем възможност на много мераклии да продължат да развиват клуба и спокойно да се ширят в медийното пространство", каза Стоилов.

Той наблегна на това, че гледа единствено "Левски", а не българския футбол като цяло, но добави, че трябва да се вземе важно решение за развитието на националния отбор и футбола.

Кой кога се сеща за задълженията на "Левски"

"Идването ми в клуба беше, за да спасим "Левски" в двете направления - игрово и финансово. Игрово поне спряхме пропадането, левскарите вече няма от какво да се срамуват и могат да са спокойни, че няма да понасяме ударите и резилите, които понасяхме в последните години. Там вече нещата тръгват нагоре", каза Стоилов, който изведе сините до първо отличие от 13 години след спечелването на Купата на България.

"Финансово се изчистиха много задължения към клубове и играчи и нещата отиват към крайната си точка, което говори добре за работата на всички в клуба. Изчистихме голяма част от задълженията, остават дребни задължения. Последното е към фирмата за спортна екипировка (сините бяха осъдени от италианската компания "Макрон" за 110 хил. лева за нарушения договор)."

Треньорът посочи, че Константин Папазов е обещал да плати това задължение, след като е допринесъл за появата му. "Надявам се да си изпълни обещанието. Не отива под никаква форма на човек от надзорния съвет (на "Левски") да прави излишни разходи, да обещаваш пред цяла България и да не ги чистиш, а да товарим излишно привържениците и спонсора."

"Най-голямото перо е да изчистим задълженията към НАП. В най-скоро време ще започне всичко да се плаща регулярно. Ако тези двете неща бъдат изпълнени и клубът бъде спасен, смятам, че моят ангажимент донякъде ще е приключил. От там нататък ще дадем възможност на много мераклии да продължат да развиват клуба и спокойно да се ширят в медийното пространство", каза Стоилов.

В сутрешния блок на Би Ти Ти Спецов беше попитан за задълженията на "Левски" (през април от агенцията заявиха пред "Дневник", че заради неспазване на ангажиментите споразумението за разсрочено плащане е отпаднало). Наскоро изпълнителният директор на сините Ивайло Ивков каза, че "Левски" не плаща дължимото към НАП.

Спецов каза, че "има определени забавяния в плащанията". "Има разлика при издаването на лиценз на един клуб от футболния съюз и неговите изисквания за липсата или наличието на задължения, и това, което НАП администрира като задължения. Това са две различни неща. При нас има план, по който "Левски" плаща своите задължения. Така, както много други компании и фирми. Има срок, в който трябва да го платят. И ако в този срок, който е сложен, те не си платят задълженията, вече няма да има футболен клуб "Левски" в този си формат", заяви директорът на агенцията.

Стоилов отвърна: "Господин Спецов да решава какъв ще е "Левски", няма да се случи. Защото ако се огледа, сигурно в цялата държава не са събрани данъците. Не е най-доброто решение и за него, и за когото и да е да се занимава постоянно с "Левски". Имаме достатъчно човешки и морален ангажимент за разлика от много хора в тази държава. "Левски" ще се опита да изчисти всичко, което трябва, и ще го изчисти - това го гарантирам. На фона на страданията и любовта на хората не трябва много да се заиграваме."

"Тези задължения са трупани от години, но тогава НАП не се е сещала да коментира "Левски". В България се коментира "Левски", когато на някого му е удобно".

Треньорът каза, че след като клубът стъпи на краката си, трябва да има нов стадион и да изпълнява всичките си ангажименти към институциите.

За развитието на националния отбор и футбола

Стоилов беше критичен за изказванията на хора от ръководството на БФС след слабите мачове на националния отбор. Според него вината не трябва да се хвърля само върху футболистите.

"Слушах Лечков и Емо Костадинов - знаят рецептата, но от 15-20 години не са я намерили. Лечков откакто се занимава с футбол в Сливен от 16 години, Сливен го няма на картата. Така че да внимава с играчите, особено като става дума за играчи на "Левски" - не е хубаво да ги обижда".

"Изключвам, че нямаме стадиони и бази. Най-големият проблем сме ние треньорите и футболистите. Тези постоянни назначения и уволнения. Проблемът не е уволнението или оставката на някой треньор, проблемът е назначението. Въпросът е защо е назначен и под каква форма. Трябва да се мисли кой ще е следващият. Аз не си спомням националния отбор да е изиграл мач за последните една-две години, за за сме доволни."

Стоилов даде знак, че не приема твърденията, че националният отбор се подмладява, след като само двама от игралите срещу Грузия (2:5) са под 24 години.

Той повтори, че не приема решението за прекъсване между предния и следващия сезон, тъй като това нарушава ритъма на отборите и носи разходи на клубовете за подготовка.

Стоилов каза също, че никой от "Левски" не е разпитван от прокуратурата по проверка или разследване на съмнителни мачове. БФС е уведомил прокуратурата, че е получил сигнали за съмнителни срещи във Втора лига и за Купата на България, съобщи "Дспорт". Сред мачовете е и победата на "Левски" със 7:0 срещу "Септември" (Симитли).

Треньорът на сините заяви, че би съдействал и че "Левски" няма притеснения, защото не участва в манипулирани мачове.

Дневник