Американската състезателка по артистично плуване Анита Алварес беше спасена, след като загуби съзнание в басейна по време изпълнение на съчетанието си във финала в индивидуалната надпревара на световното по плувни спортове в Будапеща.

Щом видя, че Алварес се насочва към дъното на басейна, треньорът ѝ Андреа Фуентес се хвърли във водата. Испанката Фуентес, четирикратна олимпийска медалистка в този спорт, извади състезателката, а след това Алварес получи първа помощ.

Фуентес спасява Алварес за втори път, след като подобен инцидент е имало и миналата година по време на квалификационен турнир за олимпийските игри в Токио, пише БТА. "Анита вече е по-добре. Честно казано, доста ни изплаши. Скочих във водата, защото видях, че нито един спасител не скача. Малко се уплаших, защото тя не дишаше, но сега е добре. Трябва да си почине", каза Фуентес, цитирана от "Марка".

Американката вече се чувства добре, обявиха от американската федерация по артистично плуване. "Анита е добре - докторите я прегледаха и всичките ѝ жизнени показатели са нормални", се казва в изявление.

"Понякога забравяме, че такива неща стават в други изискващи спортове. Маратон, колоездене, ски бягане... всички сме виждали кадри на спортисти, които не успяват да стигнат финала и други им помагат. Нашият спорт не е по-различен от останалите, но е в басейн. Ние натискаме до предела на възможностите и понякога ги достигаме. Анита се чувства добре сега, а докторите също казват, че е добре. Благодарим за пожеланията към Анита", добавят от американската федерация.

Те посочват, че в петък е почивният ден и тогава ще се реши дали Алварес ще участва във финала в отборната надпревара.

Дневник