Григор Димитров ще започне пътя си на "Уимбълдън" с мач с американеца Стийв Джонсън.

До момента двамата са играли седем пъти, като българският тенисист има пет победи. Това ще е третата им среща на "Уимбълдън", където са си разменили по един успех. Димитров спечели със 7:6 (8), 6:2, 7:6 (2) през 2015 г., а година по-късно Джонсън направи обрат за 6:7 (6), 7:6 (3), 6:4, 6:2 и записа най-предното си класиране в турнира с достигането до осминафиналите.

При успех Димитров, който е 18-и в схемата, ще играе с победителя от мача между Хенри Лааксонен от Швейцария и участващия с "уайлд кард" представител на домакините Райън Пенистън.

Българинът е в половината на шампиона Новак Джокович. Сърбинът ще срещне корееца Сун-У Куон. Първият мач за рекордьора по титли в Големия шлем Рафаел Надал е с Франсиско Черундоло.

Виктория Томова ще започне с мач с австралийката Даря Савил. Шампионката от "Ролан Гарос" Ига Швьонтек играе с Яна Фет, а завръщащата се Серена Уилямс - с Хармони Тан.

"Уимбълдън" не допусна състезатели от Русия и Беларус заради войната в Украйна, като това засегна и водача в световната ранглиста Даниил Медведев. В отговор женската и мъжката асоциации решиха турнирът да не носи точки за световната ранглиста.

Организаторите обявиха рекорден награден фонд.

Дневник