От „ВиК-Шумен“ уверяват, че изграждането на пречиствателната станция за питейни води и подмяната на довеждащия водопровод от яз. „Тича“ ще бъдат завършени в срок.

В момента пречиствателната станция е завършена на 72%. Довеждащият водопровод е с изоставане, но проектирането вече е приключило. Избрана е фирма по надзора и до месец се очаква да се получи разрешително за строеж.

Това стана ясно на пресконференция на звеното за управление на „Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен“. На нея присъстваха управителят на водното дружество Жанета Панайотова, ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова, представители на фирмите изпълнители, на общините Шумен, Велики Преслав и Нови пазар, директорите на РЗИ д-р Пепа Калоянова и на РИОСВ-Шумен Димо Бодуров.

Европроектът, на стойност 126 млн. лв., е с краен срок на приключване 31 декември 2023 г.

„Няма какво да се лъжем - и заради ковид кризата, и заради войната в Украйна строително-монтажните работи са в труден период. Също и заради скока на суровини и материали. Ние обаче запазваме на този етап спокойствие и считаме, че ще се справим, въпреки тези условия. Ангажирани сме в края на 2023-та да изпълним всички дейности. Следим нещата, в непрекъснат диалог сме с изпълнителите“, каза Надежда Петкова.

Управителят на ВиК Жанета Панайотова също изрази увереност, че проектът ще се изпълни в срок. „Трудната част на изграждането на едно сложно съоръжение, каквото е магистрален водопровод, е неговото проектиране. Оттам насетне не мисля, че няма да ни стигне времето. При добра организация и спазване на работния проект фирмите могат да го изпълнят. Затова искам да кажа, че фазиране не очакваме. Може би ще сме готови в "12 без 5", но ще стане“, каза Панайотова.

Тя бе категорична, че водният проект е изключително важен за жителите на областта. „Зад него стои възможността да се направи една сериозна инвестиция в Шумен и Нови пазар, с което и да се подобри качеството на предлаганите услуги, но в голяма степен да модернизираме нашата дейност“, каза управителят на ВиК.

Проектът “Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен“ включва 13 дейности. Освен най-мащабните – изграждане на пречиствателна станция за питейни води в „Дивдядово“ и подмяна на довеждащия водопровод, той включва също ремонт на водопроводна и канализационна мрежа в Шумен и Нови пазар. Общата му стойност е 126,6 млн. лв., от които 93,4 млн. лв. за безвъзмездна помощ, а 33,2 млн. лв. са собствено финансиране.

ШУМ.БГ