Виктория Томова постигна победа в първия кръг на "Уимбълдън", надигравайки Дария Савил със 7:5, 3:6, 7:5 в мач, продължи 2 часа и 42 минути. Двубоят беше изключително труден, като Томова надви съперничката си, която е 98-а в света, а участва в Лондон с "уайлд кард".

Българската тенисистика и рускинята, която от 2015 г. играе за Австралия, се срещнаха за втори път. Томова постигна втори успех в съперничеството им, като първият двубой беше през 2020 г. с 2:0 сета.

За Томова това е втора победа на "Уимбълдън" и общо втора в турнирите от Големия шлем. При дебюта си в Лондон през 2018 г. българката достигна до втори кръг, където срещна Серина Уилямс и загуби от нея в два сета.

Срещу Савил Томова допусна колебания, но показа здрави нерви в ключовите ситуации. От шест точки за пробив в първата част българката спаси общо пет. Тя поведе с 5:3 и пропусна два шанса да приключи първия сет, което върна Савил в двубоя, но българката съумя да се справи и приключи сета при 7:5.

Вторият сет доведе до два пробива в самото начало, но решаващ се оказа осмият гейм, в който Савил проби. Представителката на Австралия по-късно затвърди пробива и изравни сетовете.

Третият сет се оказа най-оспорван, преминал и през обрат. Томова поведе с 3:0, след което и с 5:2, и изглеждаше, че лесно ще затвори мача. Тя обаче допусна срив в играта си и позволи на Савил да изравни, пробивайки я в деветия гейм. Българката все пак взе подаването си за 6:5 с гейм на нула, след което проби отново, за да сложи и край на срещата.

В следващия кръг Томова ще срещне петата в световната ранглиста Мария Сакари от Гърция. Тя надви квалификантката Зои Хайвс (571-ва в света) с 6:1, 6:4.

Дневник