Най-добрият български баскетболист Александър Везенков чувства, че сега е по-близо до НБА от всякога, пише basketnews.com. "Сакраменто кингс" придоби правата на 26-годишния играч за НБА миналия месец след размяна с "Кливланд кавалиърс".

Генералният мениджър на "Кингс" Монте Макнеър заяви, че с представянето си за "Олимпиакос" Везенков е заслужил внимание.

"Знаех, че "Кингс" се интересуват от мен, гледаха ме през миналия сезон. Но не знаех кога или как ще се развият нещата. Всичко, което знам и което ме прави щастлив, е, че правата ми се държат от отбор, който се интересува от мен", каза Везенков пред basketnews.com.

"Представянето на Саша направи решението ни лесно", каза Макнеър.

Бъдещето на Везенков в Европа е обвързано с "Олимпиакос", с който миналия сезон влезе във финалната четворка в Евролигата. Договорът му е до 2024 година, като според Gazzetta.gr, той е за 2.7 милиона евро с клауза за НБА от около 750 хиляди долара.

"Сега мисля за националния отбор и за "Олимпиакос". Работих сериозно извън сезона, особено в периода на пандемията от коронавирус. Имах повече свободно време за тренировки и да се развивам. Имам доверие на треньорите, съотборниците и цялата организация на "Олимпиакос". Миналата година беше успешна и съм много щастлив. Най-важното е, че основата на тима остава същата, а ако треньорите преценят, че има нужда от попълнения на някои позиции, ще направят необходимото. Стабилността е много важна за отбора", добави Везенков.

Преди дни той се завърна в националния отбор след четиригодишно прекъсване и изигра много силен мач срещу Литва. "Винаги съм казвал на федерацията, че ако съм здрав, винаги ще помагам. За съжаление пропуснах някои възможности заради програмата, но съм винаги готов да дам всичко от себе си."

"По-младото поколение е наистина талантливо, но все още неопитно. Трябва да помагаме за първите стъпки на по-младите, защото опитът идва с играта и в трудните моменти. Трябва да намерят отбори, където да имат важна роля и да играят през цялата година. Това ще им даде увереност и ще е от полза за националния отбор", каза Везенков и допълни, че участието на европейското първенство е много важно за България.

Дневник