Мъжкият национален отбор по баскетбол на България отпада от световните квалификации след драматична загуба от Босна и Херцеговина със 73:76. Без две от звездите си Александър Везенков и Станимир Маринов, тимът не успя да измъкне победата.

След победа на Чехия по-рано през деня, българите се нуждаеха от успех с 10 или повече точки, за да се класират сред първите три тима и да продължат в пресявките за световното. Вместо това успехът изпраща Босна и Херцеговина напред, заедно с чехите и Литва.

България остава на четвърто място в групата с една победа и пет поражения.

Дий Бост вкара 24 точки за България, като добави пет борби и четири асистенции. Чавдар Костов добави 15 точки, а Димитър Димитров завърши с 14. За Босна Миралем Халилович отбеляза 16 точки. Още четирима играчи на домакините завършиха с двуцифрен актив.

Тимът, воден от Росен Барчовски, направи силна първа част, след която изоставаше с една точка в Сараево. През вторият период българите имаха проблеми и изостанаха, но със силни три минути преди почивката намалиха пасива си на 4 т.

Третата част беше най-силна за България, като тя завърши 26:18. В последната обаче грешките натежаха, а Босна се справи. Звездата на домакините Джанан Муса пропусна четири поредни фаула, но въпреки това вкара победния кош с тройка от голяма дистанция.

Дневник