Цялостен ремонт на единия от блоковете, където се настаняват студенти и курсанти и на Културния дом текат във факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ в Шумен. За обновяването на битовия корпус до момента са вложени 2 млн.лв., като сградата е изцяло реновирана. От няколко дни са започнали и дейностите по обновяването на Културния дом на територията на факултета.

Това стана ясно днес на пресконференция, дадена от бригаден генерал Иван Маламов - началник на НВУ "Васил Левски". На брифинга присъстваха и деканът на военния факултет в Шумен полк. Диян Димитров и полк Николай Урумов зам.-началник на НВУ по учебната и научна дейност.

„Факултетът на военния университет в Шумен ще продължи да бъде модернизиран и да се развива във всяко едно отношение – материалната и битова база, учебната и научна дейност. Ние трябва да създаваме хора със самочувствие и затова техния живот в университет трябва да е максимално комфортен. Правим всичко по силите си да посрещнем тук в Шумен и във Военния университет подобаващо нашите студенти и курсанти и да им дадем възможност да се обучават на високо ниво, а след завършването си им даваме сигурност, че ще се реализират професионално“, заяви генерал Маламов.

Той поздрави полк. Диян Димитров за преизбирането му за декан на факултета в Шумен и похвали него и екипа му за активната работа по международни и национални проекти, която извършват.

„Факултетът в Шумен и символ на техническите специалности в българската армия и ще продължава да бъде така. Можем да се похвалим тази година с възстановяването на специалността „Геодезия“, допълни генерал Маламов. По думите му за възстановяването и развитието на тази специалност Военният университет е инвестирал много средства в база, оборудване и преподаватели.

Полк. Диян Димитров допълни, че с наред със специалността „Геодезия“, която е магистърска програма, е станало възможно и възстановяването на военната специалност „Артилерийско инструментално разузнаване”, която дава възможност да се картографира територията на България. „Разширихме и една стара специалност „Компютърни системи и технологии“, като акцентирахме върху киберсигурността и кибер операциите“, каза още полк Димитров.

15 са военните специалности за новата учебна година в НВУ „Васил Левски“, 10 са бакалавърските цивилни специалности. Към момента редовният прием в НВУ е приключил, но ще бъде организиран допълнителен прием през септември, обясниха военните.

Полк. Урумов допълни, че в НВУ очакват промените в Закона за висшето образование, защото имат разработени и готови за стартиране програми за обучение съвместно със Софийския и Югозападния университет, като една от интересните специалности е „Изкуствен интелект“. Полк Урумов, че всеки, който иска допълнителна информация за кандидатстване може да я получи от обновения сайт на НВУ, както и в централата на университета във Велико Търново, във факултета в Шумен и във Военните окръжия.

ШУМ.БГ