20 години затвор за грабеж с последвала смърт получи 26-годишният К.С., който през 2021 г. уби с цепеница възрастната си съседка в село Цани Гинчево, община Никола Козлево. Мъжът ще изтърпява наказанието си при строг режим, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Шумен мъжът е признат за виновен от  Окръжния съд и осъден за това, че чрез употреба на сила, отнел от възрастна жена чужди движими вещи – парична сума, с намерение противозаконно да ги присвои, като грабежът е придружен с убийството й.

Граждански искове в размер на 100 000 лева и 50 000 лева, които подсъдимият ще трябва да изплати на близки на жертвата, са изцяло уважени от съда За негова сметка са и разходите, направени по делото.

Жертвата познавала К.С. от дете, като понякога той я посещавал в дома й. Така се случило и на 12 март 2021 година, когато мъжът отишъл в къщата на възрастната жена. Макар да не го очаквала, тя му сервирала вечеря. след това двамата прекарали още малко време около масата. Подсъдимият забелязал, че върху шкаф в стаята имало оставени пари и решил да ги вземе. За улеснение му хрумнало да пребие домакинята, за да не може да му се противопостави.

Той взел дървена цепеница от двора на къщата на жената и нанесъл удар в лицето й. Тя паднала на земята без възможност да се защити, а К.С. продължил да я удря. Когато се уверил, че жената е в безпомощно състояние, той взел парите, които забелязал около 200 лева и напуснал дома на пострадалата. По пътя към дома си, К.С. срещнал свои познати и продължил вечерта си с тях.

Мъжът бил задържан на следващия ден. Той бил привлечен в качеството му на обвиняем за извършения от него грабеж. А няколко дни по-късно възрастната жена починала в болницата, което довело и до промяна в обвинението.

Решението на Окръжен съд - Шумен подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.

ШУМ.БГ