Атанас Караиванов е новият председател на Българската професионална футболна лига (БПФЛ). Той идва на мястото на управлявалия десетилетие Стефан Капралов, като си постави за цел да бъдат направени промени. Посочи също, че ще търси постоянна държавна помощ за професионалните клубове.

На общото събрание присъства и другият кандидат - издигнатият от "ЦСКА 1948" Александър Тодоров, който си направи отвод и надпревара за председателския пост нямаше.

Караиванов, който беше издигнат от шампиона "Лудогорец", заяви, че целта му не е петгодишният мандат, а да се върши работа. Той каза, че ще си направи самооценка на свършеното след година.

В управителния съвет влизат няколко нови лица - Даниел Боримиров ("Левски"), Добрин Гьонов ("ЦСКА 1948"), Михаил Статев ("Черно море") и президентът на "Етър" Деян Куздов. Сред хората в ръководството са още изпълнителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев, президентът на "Славия" Венцислав Стефанов и Асен Караславов от "Ботев" (Пловдив).

По време на събранието имаше призив лигата да започне да обръща внимание и на по-малките клубове, като той дойде от представителя на "Спартак" (Варна). Кристиян Добрев от "Септември" призова за подкрепа в търсенето на по-добри условия от договора за телевизионните права.

Целите на Караиванов и подкрепата от БФС

Караиванов дълги години беше в ръководството на лигата, а успоредно с това и в компанията, която беше посредник за телевизионните права "Футбол про медия". Той отговори уклончиво каква е оценката му за работата на лигата досега, но призна, че явно има пропуски. БПФЛ понася критики, че не изпълнява функциите си да подкрепя клубовете и че е напълно незабележима - без сайт, без прозрачност и дори без заложените в устава годишни общи събрания. Мандатът на Капралов изтече преди 21 месеца, но едва сега се проведе изборът на ново ръководство.


"Поставям си няколко цели, като сред тях е възстановен и сериозен диалог с БФС. Искам да възстановя финансирането към лигата. Не може да се разчита само на членския внос, който дори за миналата година не е събран. Да създам администрация, да създам офис централа и във футболния съюз. Няма как две такива организации да бъдат разделени", каза Караиванов.

По думите му, ако се събира, членският внос носи около 100 хил. лева, което е недостатъчно, за да може лигата да работи пълноценно.

"Трябва да възстановим диалога с държавата, която трябва да помага на професионалните клубове. Това, което съм обещал на членовете на сдружението, е активна работа на управителния съвет, представителство на всички клубове. Ще има начин да се чува гласът на всеки един", заяви той.

Според него държавата трябва да отпуска годишно средства за професионалните клубове, като сама определи условията. Той приветства идеята на спортния министър в оставка Радостин Василев за предоставяне на 100 млн. лева на професионалните клубове за подобряване на инфраструктурата им.

Тезата на Караиванов е, че колкото по-добро е състоянието на футбола и на клубовете и колкото по-голям е интересът, толкова повече данъци ще се плащат и съответно държавата ще има интерес.

Българският футболен съюз (БФС) и президентът му Борислав Михайлов приветстваха избора на Караиванов. "Вярваме, че демократичният вот на членовете на една от най-важните институции във футболния ни живот е гаранция за бъдещите успехи не само на професионалните ни клубове, но и на цялото родно футболно семейство", се казва в сайта на БФС, въпреки че Караиванов беше единствен кандидат.

"През годините г-н Караиванов, включително с работата си в структурите на БФС, многократно е доказал професионалните и човешките си качества, както и умението да работи диалогично и продуктивно с всички заинтересовани страни в българския футбол. Убедени сме, че с неговия избор БПФЛ прави важна стъпка в посока на по-успешното развитие на професионалния ни футбол", пишат от БФС и изразяват надежда, че Караиванов ще е "съмишленик в бъдещите предизвикателства".

Дневник