Българският национален отбор по волейбол постигна основната си цел и запази мястото си в Лигата на нациите. Воденият от Николай Желязков направи обрат за 3:1 (22:25, 25:16, 25:21, 25:21) срещу Нидерландия.

Това беше втората победа на България в 11 мача, но се оказа достатъчна, за да може отборът да си гарантира участие и в следващия сезон на надпреварата. Същото вече постигна и женският отбор на България.

В събота националите играят с Китай в 15.00 часа, като мачът ще бъде излъчван по "Макс спорт 3".

Българите изиграха най-добрия си мач от началото на турнира. Те имаха голямо превъзходство на блокада, като 12 пъти спряха нападенията на съперника, а в седем от случаите заслугата беше на Светослав Гоцев.

В първия гейм българският отбор водеше с 16:13, но допусна обрат. Във втория националите натрупаха преднина и спечелиха убедително, за да изравнят резултата в мача.

Следващите два гейма се развиха по сходен начин - България повеждаше с голяма преднина, след което нидерландците я стопяваха, но след 20-ата точка българите стигаха до успеха.

Мартин Атанасов стана най-резултатен за отбора с 20 точки, а Александър Николов добави 14. За Нидерландия Нимир Абдел-Азиз направи 25.

Успоредно с хода на мача дойде новината, че 18-годишният Николов ще играе за италианския шампион "Лубе" (Чивитанова). "Възможността Алекс да попадне в отбор като "Лубе" е мечта за всеки млад състезател. В същото време в "Лубе" взеха решение за подмладяване на тези изключителни волейболисти, които имаха", каза бащата на Николов и бивш капитан на националния отбор Владимир Николов. По думите му всичко е станало за дни и е плод както на качествата на сина му, така и на обстоятелствата покрай раздялата с Османи Хуанторена.

Дневник